Anderhalve week geleden was ik in het Turkse Istanbul om een lezing te geven tijdens de Animals Rights and Rescue Conference op de Istanbul Technical University. Ik heb daar geweldige mensen ontmoet, waaronder reddingswerkers die zich dag en nacht inzetten om dieren uit de meest erbarmelijke omstandigheden te redden.
Twee dagen had ik het genoegen om door te brengen in de stad, een miljoenenstad welteverstaan, maar liefst 19 miljoen inwoners. Zoals in vele grote steden kent ook Istanbul veel zwerfdieren. In tegenstelling tot vele horrorverhalen viel mij op dat in ieder geval op dat in het oude centrum en rond de universiteit mensen juist proberen echt voor die dieren te zorgen. Zo staan er overal bakjes met water en kattenbrokjes en hebben veel honden een naam gekregen. Op het terrein van de universiteit ontdekte ik een hond die een beetje mank liep. Bezorgd vroeg ik hoe we dit gingen oplossen voordat we weer naar Nederland zouden vertrekken, maar geen probleem, de dierenartsen op de faculteit zouden hem behandelen. Zorg voor zwerfdieren is in Istanbul gratis, hoewel ik begrepen heb dat het in sommige districten weer beter georganiseerd is dan in andere.
De manke hond zelf vond alle aandacht overigens heel gezellig en maakte toen ik naar het vliegveld werd gebracht aanstalten de taxi in te stappen, daar was de chauffeur even iets minder van gecharmeerd.
Hieronder een foto-impressie van de dieren die ik mocht ontmoeten in dat kleine stukje van deze enorme stad en die het dus naar omstandigheden gelukkig niet zo slecht hebben als vele andere zwerfdieren.
©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Karen Soeters
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Helaas is de werkelijkheid ietsjes anders. In de tuinen van het Topkapi paleis lopen weer vruchtbare honden in tegenstelling tot 2 jaar geleden. Het aantal zwerfhonden in Istanboel neemt wel wat af, maar kom je buiten de toeristenzones dan sterft het nog altijd van de zwerfhonden.
Het aantal zwerfkatten daarentegen is schrikbarend toegenomen. Het voeren van de katten is daar mede debet aan. De noodzaak van het casteren van honden begint langzaam bij overheid en bevolking door te dringen maar bij katten nog niet. Hoe minder honden hoe meer katten. Hoe minder katten hoe meer ratten.
Naar mijn weten is veterinaire zorg niet gratis.
Dat viel mij ook al op in de oude stad inderdaad. De zwarte kat heeft wel een knipje in zijn oor, misschien gesteriliseerd? Ik zag trouwens wel bij een paleis dat er veel katten liepen met vieze oogjes, maar wel met voer en drinken. Hopelijk worden ook de katten medisch geholpen. De honden zagen er verder goed uit.
Wat een prachtige foto’s en wat fijn dat er mensen zijn die zich het lot van de dieren aan trekken. Geweldig!