Het gaat slecht met de laatste populatie wilde korhoenders in Nederland, zo meldt de Vogelbescherming op haar website. Een nieuw onderzoeksrapport van Alterra toont aan dat de populatie op de Sallandse Heuvelrug wellicht nog te redden is door het bijplaatsen van wilde korhoenders. Momenteel is een Nederlandse delegatie in Zweden om vijf korhoenders te vangen. De vogels zullen op heel korte termijn op de Sallandse Heuvelrug worden bijgeplaatst.
De afgelopen jaren is onderzoek gedaan naar de achteruitgang van het korhoen in Nederland. De zwarte korhaan met zijn imponerende baltsgedrag was vroeger een algemeen voorkomende vogel in ons land, maar leeft nu alleen nog op de Sallandse Heuvelrug. De provincie Overijssel heeft in samenwerking met Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten besloten om bijplaatsen van buitenlandse vogels als uiterste middel in te zetten om het korhoen voor Nederland te behouden. Gelijktijdig vindt onderzoek plaats naar de leefomgeving en oorzaak van de hoge sterfte onder de korhoenders. Over twee jaar wordt de balans opgemaakt. Als de populatie ook door bijplaatsen niet te redden valt, dan is het einde verhaal voor het wilde korhoen in Nederland.
Het korhoen is een ambassadeur voor een gezond ecosysteem. Als deze soort aanwezig is, dat is dat een signaal dat een ecosysteem nog redelijk intact is en herstelmogelijkheden een kans maken. Het wilde korhoen kwam vroeger in grote delen van Nederland voor. Sinds enkele decennia zijn ze door de afname van het heide-areaal en het veranderende agrarisch gebruik overal verdwenen, behalve in Overijssel. De soort is een bijzondere verschijning en een icoon van het heide- en hoogveengebied met aanliggende extensieve landbouwgronden. Van de maatregelen die eerder in het natuurgebied zijn genomen, hebben veel soorten geprofiteerd. Bijvoorbeeld de roodborsttapuit, nachtzwaluw en veldleeuwerik. Maar het korhoen nog niet.
De korhoenders die bijgeplaatst gaan worden, komen uit Zweden. Ze worden gevangen op plekken waar stabiel toenemende populaties zijn en waar er zelfs nog op korhoenders wordt gejaagd. Ze worden na vangst zo snel mogelijk naar Nederland getransporteerd en binnen 30 uur weer losgelaten. We werken daarbij nauw samen met natuurbeschermers en wetenschappers uit Duitsland. Zij hebben al ervaring met het bijplaatsen van wilde korhoenders. De kans op overleving is niet op voorhand in te schatten, maar de eerste ervaringen met bijplaatsen in Duitsland zijn hoopgevend.
The Famous Grouse
De kosten van dit project voor 2012 en 2013 bedragen in totaal 90.000 euro. Dit bedrag omvat de eenmalige kosten voor de benodigde onderzoeken, het bijplaatsen en monitoren. Van dit bedrag wordt een substantieel deel gesponsord door The Famous Grouse. Het whiskymerk dat het Schotse sneeuwhoen prominent op het label heeft staan en als sponsor is verbonden aan Vogelbescherming Nederland. Famous Grouse wil graag helpen het korhoen voor Nederland te behouden. Daarnaast dragen het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten bij.
Bron ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Sorry, eerste zin moe luiden: Toch is NIET iedereen overtuigd van het nut………………………………….
Geplaatst op 26 april 2012 19:36 door redactie
Toch is iedereen overtuigd van het nut van deze maatregel. Zie hieronder de mening van de Faunabescherming:
Het importeren van Zweedse korhoenders is niet alleen een schandelijke en domme actie, maar waarschijnlijk ook volstrekt kansloos. Zowel in- als uitwendig lijken de Zweedse korhoenders in de verste verte niet op de onze. Als de hier al sinds onheuglijke tijden levende korhoenders niet kunnen overleven, zullen die onaangepaste Zweedse vogels dat zeker niet doen.
Er is nog nooit ergens een korhoen-uitzet-experiment geslaagd en er zijn er in heel Europa vele duizenden uitgezet. Alterra is altijd een hartgrondige tegenstander geweest van het uitzetten. Op wetenschappelijke gronden. Deze argumenten kunnen niet veranderd zijn, kennelijk spelen er nu heel andere argumenten een rol.
Als de poging zou slagen is het West-Europese laagland korhoen (zoals dat in Nederland voorkomt) gedoemd te verdwijnen, zoals dat eerder met de veenpatrijs is gebeurd. Een buitengewoon ernstige verarming van onze natuur en biodiversiteit.
En zoals wij jaren geleden al bij de rechtbank van Amsterdam (waar we gelijk kregen) en bij de Raad van State (waar we geen gelijk kregen) hebben betoogd, is het ook nog in strijd met de regels van de IUCN (Internationale Natuurbeschermingsorganisatie), waar Nederland zich aan zegt te houden. Bijplaatsen of herintroductie mag uitsluitend als de oorzaken van het verdwijnen precies bekend zijn en zijn opgelost. Dat is absoluut niet het geval.
Als organisaties zo nodig korhoenders willen uitzetten, laten zij dat dan pas doen als de inheemse exemplaren werkelijk totaal zijn verdwenen. Geen minuut eerder.