Volgens de politie in Noord-Zweden zouden in de afgelopen vijf jaar (tussen oktober 2018 en oktober 2023) ten minste 10.000 rendieren in Zweden gestorven zijn als gevolg van verkeersongevallen. De uitwerking daarvan is dat de bermen van de hoofdwegen in Noord-Zweden lijken op een dierenkerkhof. Het parlement van de inheemse bevolking van Zweden, de Sámi, roept de Zweedse regering op om over te gaan op maatregelen.
Het rendier, dat van nature goed bestand is tegen arctische temperaturen, ondervindt steeds meer moeilijkheden om in de winter voldoende voedsel te vinden. Waar sneeuw nog door het rendier aan de kant kan worden geschoven om bij de onderliggende vegetatie te komen, wordt dit lastiger wanneer het heeft geregend en er vervolgens een laag ijs ontstaat op het grondoppervlak.
10.000 rendieren
Onder meer klimaatverandering drijft klimaatverandering rendieren ertoe om steeds zuidelijker te trekken. In het gebied waar de rendieren zich in de vorige winters bevonden zijn echter veel grote wegen. Juist in dit gebied is het de afgelopen jaren drukker geworden vanwege een toename aan industrieel verkeer. Dat automobilisten met hoge snelheid mogen rijden op deze wegen, helpt de kwestie ook niet. Voorts trekt gestrooide zout op de wegen rendieren aan. Deze factoren zorgen ervoor dat er zo’n 10.000 rendieren worden doodgereden.
Tegenover een lokale nieuwszender verklaart rendierherder Dan Persson dat de situatie een vorm van dierenmishandeling op de wegen is en maakt zich grote zorgen. Persson waakt over een rendierkudde dat zich bevindt in de regio waar de meeste ongelukken met rendieren plaatsvinden. Dagelijks wordt hij gebeld met de mededeling dat er weer een rendier is aangereden. In de ogen van Persson is het een bloedbad.
Oproep van de Sámi
Het Samische parlement doet een dringende oproep aan de Zweedse regering om maatregelen te nemen tegen het hoge aantal rendierslachtoffers. Ze verzoeken een verlaging van de maximumsnelheid, het plaatsen van wildhekken en de realisatie van veilige oversteekplaatsen voor de dieren. Hoewel er ook veel lokale bewoners zijn die willen dat gestopt wordt met het strooien van zout, is het zeer onwaarschijnlijk dat de Zweedse regering hiermee akkoord zal gaan. Ze moeten de veiligheid van automobilisten waarborgen.
De Sámi zijn van oorsprong een nomadisch volk uit Lapland. Een gedeelte van de Sámi volgden voorheen rendierkudden in hun jaarlijkse voedseltrek. Het rendier is dan ook een belangrijk dier van de Samische cultuur. Hoe groot de rol van het dier voor de bevoking is, blijkt ook uit de wet: al eeuwen bestaat de Rendierweidewet, die de Sámi-bevolking verdeelt in rendierhoudende Sámi en niet-rendierhoudende Sámi. De rendierhouders hebben daarbij meer rechten dan de Sámi zonder rendieren. Tegenwoordig hebben de Sámi in de Scandinavische landen een eigen parlement en kunnen dus bepaalde onderwerpen aankaarten bij de nationale regering. In Zweden is het Samische parlement in de stad Kiruna – wat ook het epicentrum van het aantal aangereden rendieren is – gevestigd.
Bronnen:
- SVT.es (1, 2 en 3)
- Aftonbladet
- Sámediggi
©AnimalsToday.nl Femke Oosterbaan Martinius
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?