In het zuidelijkste puntje van westelijk Zuid-Afrika bevindt zich natuurreservaat De Hoop en daar zijn begin deze maand voor het eerst 30 ‘African penguins’, oftewel zwartvoetpinguïns, uitgezet. Een geweldige stap voor deze bedreigde diersoort, waarvan de populatie sinds 1993 met maar liefst 60 procent is afgenomen.

zwartvoetpinguïns uitgezet
Zwartvoetpinguïns uitgezet in reservaat De Hoop Zuid-Afrika | Foto: Paul Mannix/flickr

Omdat mensen steeds meer plek innemen op deze planeet hebben de dieren elk jaar een kleiner stukje land tot hun beschikking. Dat is de voornaamste reden voor de immense afname van de zwartvoetpinguïn. Menselijke overname van gebieden waar deze vogelsoort gemakkelijk voedsel kon vinden verslechtert de zaak. Vissers vissen hele stukken zee leeg en bedreigen daarmee de voedselvoorziening van veel zeedieren en vogelsoorten. De pinguïns hebben hierdoor geen vrije en veilige beweegruimte meer en moeten op zoek naar andere plekken om hun leven voort te zetten. Immers, als er geen voedsel en beschermde plekken zijn kunnen deze geharde dieren ook geen families starten. Vandaar dat ze nieuwe leefgebieden aangeboden krijgen en dat is hoognodig, want er zijn hooguit nog 3.000 zwartvoetpinguïns in Zuid-Afrika.

Met enige regelmaat worden groepjes jonge zwartvoetpinguïns uitgezet op andere plekken, zoals bij Simon’s Town in 2018:
.

.
Op 11 juni is er in natuurreservaat De Hoop een nieuw leefgebied voor de zwartvoetpinguïn bijgekomen. Christina Hagen is als ‘Pamela Isdell Fellow‘ werkzaam bij Penguin Conservation van BirdLife Zuid-Afrika:

“Deze vrijlating, die hopelijk de eerste van vele zal zijn, is het hoogtepunt van vele jaren werk. Hoewel er nog jaren van hard werken voor de boeg liggen is het een belangrijke stap om nu te nemen, want elk jaar dat we wachten verliezen we meer en meer pinguïns.”

.

Vrijlating van jonge zwartvoetpinguïns bij Simon's Town (2018)
Vrijlating van jonge zwartvoetpinguïns bij Simon’s Town (2018) | Foto: screenshot video Jenny Goldhawk-Smith/YouTube

Uitzetten

CapeNature en BirdLife South Africa hebben de krachten gebundeld om de bedreigde African penguin terug te brengen in aantal. Dit gebeurt door verlaten eieren van andere kolonies uit te broeden en de jonge pinguïns uit te zetten op geschikte plekken voor een nieuwe kolonie of op bestaande broedplekken. In 2003 vestigde zich al een klein aantal zwartvoetpinguïns in natuurreservaat De Hoop, maar door toedoen van caracals, een grote katachtige, verdwenen ze weer.  Met nep-pinguïns en speakers die geluiden over het uitgekozen stuk land verspreiden wordt geprobeerd echte pinguïns te lokken. Bovendien moeten speciale hekken tegengaan dat er roofdieren komen om de eieren en jongen op te eten, alles in de hoop dat de pinguïns het een aangename plek vinden om te nestelen. Storm liep het echter niet, dus besloten de twee organisaties om een aantal jonge zwartvoetpinguïns uit te zetten. Dr. David Roberts, klinisch dierenarts bij SANCCOB (Southern African Foundation for the Conservation of Coastal Birds):

“De pinguïns worden als jonge vogels vrijgelaten omdat ze nog geen plek hebben gekozen om te broeden en zodra een zwartvoetpinguïn begint te broeden in een kolonie, komen ze daar jaar na jaar terug. Door jonge jongen vrij te laten, hopen we dat ze over drie tot zes jaar terug zullen keren naar natuurreservaat De Hoop om te broeden zodra ze daar klaar voor zijn.”

Naast het bijhouden hoe deze kleine pinguïnsoort het doet op het Zuid-Afrikaanse vasteland, heeft een aantal van de dieren een GPS-tracker gekregen zodat ze gevolgd kunnen worden.
.

Penguin Town

Vanaf deze week kun je de grappig waggelende dieren niet alleen volgen via GPS of bewonderen in een reservaat, maar ook van dichtbij bekijken in de Netflix documentaire serie ‘Penguin Town‘. Hierin worden de zwartvoetpinguïns gevolgd tijdens hun ‘overname’ van de Zuid-Afrikaanse stad Simon’s Town. Geen enkele plek is te gek voor de vogels om een kijkje te nemen. Tijdens de hete zomer zoeken ze afkoeling en plekken om hun toekomstige partner te ontmoeten. Het is de enige pinguïnsoort die tot wel dertig graden kan overleven. Ze hebben zelfs kale plekjes boven hun wenkbrauwen die ervoor zorgen dat ze in die temperaturen kunnen afkoelen. In Penguin Town kun je dit en nog veel meer te weten komen over deze unieke pinguïns en waarom ze de ruimte verdienen om hun voortbestaan te verzekeren.
.

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Maury Senden