Het Boeddhisme mag dan een vreedzame inborst hebben, de kloosterberen in Thailand merken daar helemaal niets van. In 2012 attendeerde de Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT) de wereld op 5 Aziatische zwarte beren die al jaren ernstig ondervoed in een veel te kleine kooi leven. Eén van de beren werd gered, nadat zij al jaren geen straaltje zonlicht had gezien.

zwarte beren
©WFFT

De geredde beer, die de naam Kwan kreeg, was zwaar ondervoed en wie de foto’s bekijkt herkent er nauwelijks nog een zwarte beer in. De Nederlander Edwin Wiek is de oprichter van WFFT en was erbij toen Kwan werd gevonden in het Boeddhistische Wat Ang Suwan klooster in de provincie Prachuap Khiri Khan:

“De 3-jarige Kwan werd gehouden in een ruimte zonder ramen, zag nooit daglicht en werd gevoed met enkel ongeschikt voedsel als rijst en bananen. Ze was volkomen ondervoed toen we haar vonden.”

©Edwin Wiek
Kwan | ©Edwin Wiek

Te zwak
Kwan werd dan wel gered, maar helaas heeft dat niet mogen baten. Afgelopen zondag blies de arme beer haar laatste adem uit. Edwin Wiek:

“De redding was helaas te laat. Kwan was zelfs te zwak om weer te gaan eten of om verplaatst te worden.”

Kwan | ©WFFT
Kwan | ©WFFT

Volgens WFFT is de dood van Kwan geen uitzondering. Eerder deze maand overleed er ook al een beer, nadat het dier jarenlang in een kleine kooi was gehouden en ziek was geworden. De nog resterende beren in het gewraakte klooster lijken hetzelfde lot beschoren als er niet snel wordt ingegrepen:

“Van de resterende beren zijn er 2 erg ziek en zij hebben direct zorg nodig. Maar we hebben geen toestemming om ze daar weg te halen.”

In 2001 richtte Edwin Wiek WFFT op, bedoeld voor apen, tijgers, olifanten en beren, die uit handen van stropers en handelaren gered zijn. Wiek werd op 26 september 2012 in Thailand gearresteerd en aangeklaagd wegens het illegaal houden van wilde dieren. In 2014 is hij hiervan vrijgesproken. De Thaise overheid is niet blij met de acties van Wiek en daarom zou hij destijds ook gearresteerd zijn.

©WFFT
©WFFT

Dierentuin
De monniken van het Wat Ang Suwan klooster hadden ooit het plan om een dierentuin te beginnen en blijken nog meer dieren gehouden te hebben onder dezelfde dieronterende omstandigheden. Het betrof deels beschermde soorten als gibbons, makaken, een muntjac en een otter. Deze dieren vallen echter onder de wetgeving voor beschermde diersoorten van Thailand en mogen niet zonder speciale vergunning gehouden worden. Aangezien de monniken die niet hadden werden de dieren door de overheid in beslag genomen. Op de 5 beren na.

Zaak in behandeling
Sinds 2012 heeft WFFT driemaal een verzoek ingediend om de zwarte beren vrij te krijgen, maar pas recent is daarop door het Thaise departement van nationale parken en wildbescherming gereageerd dat de zaak in behandeling is. Mocht het verzoek ooit goedgekeurd worden dan zullen de onfortuinlijke beren waarschijnlijk verhuizen naar het Bang Lamung Wildlife Conserve Station in Chon Buri, 90 kilometer ten oosten van de hoofdstad Bangkok.

©WFFT
©WFFT

Toerisme
Net als ritjes op olifanten zijn kloosters met dieren in Thailand een toeristische trekpleister. Het feit dat deze dieren hun leven moeten slijten zonder voldoende voedsel, zorg en ruimte is helaas nog altijd een grote onbekende factor. Gelukkig groeit langzaam het besef dat het bezoek aan zo’n klooster indirect een hoop dierenleed teweeg brengt.

Bron: Channel News Asia ©PiepVandaag.nl Bart van Riel