Elke twee minuten sterft een kleine walvis, dolfijn, bruinvis of haai, waaronder per jaar zo’n 300.000 kleine walvisachtigen, een gruwelijke dood als bijvangst in visnetten. Ze verdrinken omdat ze niet naar de oppervlakte kunnen komen om te ademen.
In de Middellandse Zee sterven jaarlijks zo’n 100.000 walvisachtigen door illegale drijfnetten. Deze netten worden vooral gebruikt om illegaal tonijn en zwaardvis mee te vangen.
De walvishaai is niet zoals de naam doet vermoeden een walvis, maar een vis. Ze kunnen tussen de 70 en 80 jaar oud worden. Gemiddeld wordt een walvishaai ongeveer 8 meter, maar er zijn er ook gevonden die wel 15 meter lang waren. Op dit moment zijn er nog maar 1000 geregistreerde dieren te vinden wereldwijd. De walvishaai is dus een zeer ernstig bedreigde diersoort. Triest is dat er in ontwikkelingslanden nog steeds op gevist wordt.
Het dier in onderstaand filmpje kon gelukkig voorlopig worden gered. Ze had een touw om haar lichaam dat diepe wonden achterliet. Waarschijnlijk een overblijfsel van een vissersnet waarin ze verstrikt is geweest. De duikers wisten het touw door te snijden. Mooi detail is dat deze walvishaai ook nog zwanger bleek, waarmee er twee walvishaaien van de verdrinkingsdood zijn gered.
Bronnen: Joop, Wikipedia
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
6 Comments
Comments are closed.
Tjongejongejonge, wat een triestheid soms in de oceaan en wat een stukje geluk bij een ongeluk dat de duikers aanwezig waren die ook daadwerkelijk iets voor dit dier deden.
Prachtig filmpje !
… maar als een walvishaai een vis is, kan ie dan verdrinken ? (gered van de “verdrinkingsdood” staat er ipv “dood” )
Precies wat ik me ook meteen afvroeg! Ik ga er eens op Googelen :-)
Voilá:
“De meeste haaien kunnen stil in het water liggen zonder te verdrinken, maar sommige soorten moeten constant in beweging blijven om zuurstof te krijgen. Haaien hebben geen longen, maar net als andere vissen halen ze zuurstof uit het water door het langs hun kieuwen te laten stromen. En achter hun ogen hebben ze een gat waardoor ze water en dus zuurstof naar hun kieuwen leiden. In rust pompen de meeste haaien water door hun bek en het gat achter hun ogen om voldoende zuurstof binnen te krijgen. Zo’n 20 van de circa 375 soorten zijn dit vermogen echter kwijt, en hebben dat gat achter hun ogen niet meer.
Deze soorten zijn continu in beweging: dag en nacht, hun hele leven lang. Dat geldt ook voor de grote witte haai en de grootste vis ter wereld, de walvishaai, die met open bek zwemt om water langs zijn kieuwen te laten stromen. Er zijn meer vissen die nooit uitrusten. Tonijn, makreel en een paar andere roofvissen moeten ook aan één stuk door bewegen om vers water langs hun kieuwen te kunnen voeren.”
Super mooi om te zien,en wat een prachtige dieren zijn dit!
maar goed dat die duikers in de buurt
waren. Arm dier