Het Virunga National Park staat weer onder grote druk. Eerder dit jaar werd bekend dat mede dankzij hun inspanningen het aantal berggorilla’s – waarvan een aanzienlijk aantal in het Virunga gebied leeft – voor het eerst in jaren gegroeid was tot wel 1000 dieren. Maar het aanhoudende geweld in het gebied gooit roet in het eten. Daarbovenop volgde deze week nog meer slecht nieuws. De regering van DCR (de Democratische Republiek van Congo) heeft besloten een vijfde deel van het park open te stellen voor olieboringen. Met alle gevolgen van dien.
Twee stappen vóór- en één stap achteruit
Virunga is het oudste nationale park van Afrika en ligt in de Democratische Republiek Congo, op de grens met Oeganda en Rwanda. De Amerikaanse Dian Fossey (Gorillas in the mist) begon daar in de jaren 60 van de vorige eeuw met haar beschermingswerk van de gorilla. Het park staat staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is bijna 8.000 km² groot. Het is ook het gevaarlijkste park ter wereld voor natuurbeschermers.
De afgelopen 20 jaar lieten al meer dan 175 werknemers van het park het leven door aanhoudend geweld van paramilitaire groepen, rebellen en stropers. Na de moord op een parkwachter en de ontvoering van twee Britse toeristen en hun chauffeur eerder dit jaar is het park gesloten tot 2019. De impact van de sluiting van het park raakt de plaatselijke Congolese toeristische economie hard en ook de instandhouding van de berggorilla in het gebied.
Virunga de film
Leonardo DiCaprio produceerde een indrukwekkende en aangrijpende Netflix documentaire over dit gebied, haar inwoners en haar beschermers. Mocht je de film nog niet gezien hebben, dan is het een echte aanrader. Het vertelt het verhaal vanuit een bijzonder perspectief, namelijk door de ogen van een aantal dappere mensen dat strijdt voor het voortbestaan van het park en haar bewoners. Virunga laat ook spannende undercover gesprekken zien van een piepjonge Franse journaliste met werknemers van de Britse oliemaatschappij SOCO. Want naast al het desasteuze geweld tussen politieke groeperingen en van stropers probeert ook deze oliemaatschappij het park te exploiteren. SOCO koopt zowel Congolese regeringsleiders als rebellenleiders om en zet de lokale bevolking tegen de natuurbeschermers op. De geheime beelden hiervan zorgen ervoor dat je de hele film op het puntje van je stoel zit.
Ode aan dappere boswachters
Virunga de film is ook een eerbetoon aan de parkrangers en de verzorgers van de Berggorilla’s. Ze zien het werk als hun roeping en weten dat ze mogelijk hun leven moeten geven voor het beschermen van het gebied en de dieren, die ze als hun familie zien. Bijna alle gorilla’s zijn namelijk door de verzorgers grootgebracht, nadat hun familie was afgeslacht door stropers.
Bekijk hier de trailer van de documentaire:
©AnimalsToday Rowena Façee Schaeffer