Twee ernstig vervuilde en zwaar verwaarloosde paarden zijn vorige week weggehaald uit een schuurtje in Deurne. De Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) trof de paarden aan tijdens een routinecontrole. De dieren zaten onder de mest en urine. Er was geen schoon water, noch voedsel aanwezig en een van de paarden was veel te mager.
Wie de beelden ziet kan niet anders denken dan dat de paarden aan hun lot zijn overgelaten om te sterven. In het van de buitenwereld afgesloten houten schuurtje was geen schone plek te vinden, alles zat onder de mest en urine. Zo ook de paarden, die niet eens naar buiten konden kijken. Het schuurtje had een dak van golfplaat, wat doet vermoeden dat de temperatuur op zonnige dagen hoog opliep. De paarden zaten er maandenlang opgesloten en kwijnden langzaam maar zeker weg.
Zwaar verwaarloosde paarden
De verwaarloosde paarden zijn in overleg met de rijksdienst RVO ‘in bewaring’ genomen op een niet nader genoemde plek. De eigenaar zal alle kosten moeten betalen voor het transport en de (medische) verzorging. Ook krijgt hij een proces-verbaal. De officier van justitie zal zich daarna over de zaak buigen.
In dit stadium is niet uitgesloten dat de eigenaar van de zwaar verwaarloosde paarden de dieren ooit weer terugkrijgt. Hieraan zijn wel forse eisen verbonden. Terecht, alleen is nog altijd het ‘bezit’ van de dieren zwaarwegender dan het welzijn van de dieren als individu.
Houdverbod
De strenge eisen komen er feitelijk op neer dat de paarden alleen in een perfecte omgeving mogen terugkeren. Daarna zullen er controles plaatsvinden of die situatie zo blijft. Maar wie zijn of haar dieren op een dergelijke wijze laat verpieteren en ze feitelijk aan hun lot overlaat om te sterven, zou eigenlijk geen tweede kans meer mogen krijgen, vindt Karen Soeters van House of Animals:
“Het (levenslange) houdverbod als zelfstandig opgelegde straf moet echt jurisprudentie worden in dit soort zaken. Deze persoon heeft volledig bewezen die paarden niet waard te zijn. Laten we de dieren verdere kans op ellende besparen en ook de kosten voor de samenleving niet vergeten. Voor extra controles en bijkomende kosten in de toekomst mogen we met z’n allen opdraaien.”
Bronnen:
©AnimalsToday.nl BVR