Onlangs heeft de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) een zwaar verwaarloosd hondje van nog maar 7 maanden in bewaring genomen in Apeldoorn. Het diertje had acute medische hulp nodig, wat de eigenaren wegens geldtekort weigerden.
Twee weken eerder brachten de eigenaren het hondje naar de dierenarts, omdat hij mank liep. Die constateerde toen dat de hond te mager was, vlooien had en vol met klitten zat. De dierenarts gaf pijnstillers en ontstekingsremmers mee en gaf de opdracht het dier tegen vlooien te behandelen. Na tien dagen moesten ze terugkomen met het hondje voor controle.
Een aantal keren belden de eigenaren met de dierenarts, omdat de situatie van de kleine viervoeter leek te verslechteren. De dierenarts vroeg hen meerdere keren terug te komen naar de praktijk, wat de eigenaren weigerden, omdat ze geen geld en/of vervoer hadden. Zelfs nadat de dierenarts zijn diensten gratis aanbood, kwamen ze niet.
Het zwaar verwaarloosde hondje is uiteindelijk terechtgekomen bij Minimax dierendokter van de Dierenbescherming regio OverGelder. Die betwijfelde het of het diertje het wel zou halen:
“De hond was op sterven na dood”.
Het jonge hondje was extreem mager, zat onder de vlooien, haren waren verklit en hij had veel te lange nagels. Het diertje leed duidelijk pijn: hij piepte bij het opstaan en gaan liggen. Er moest direct worden ingegrepen, anders zou hij het niet overleven. De LID-inspecteur nam daarop contact op met RVO.nl, die onder andere toeziet op de naleving van de Wet Dieren, en er werd besloten de hond bestuursrechtelijk in bewaring te nemen, zodat direct de medische zorg gegeven kon worden verleend die de hond nodig had. De eigenaren van het hondje zullen voor alle kosten moeten opdraaien en tegen hen word proces-verbaal opgemaakt.
Bron: Dierenbescherming.nl ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Je mag ook hopen dat deze mensen het hondje niet terug krijgen of dat ze volgende week weer een ander dier hebben.
Hopelijk komt het met het hondje uiteindelijk allemaal weer redelijk goed en zal hij alsnog een fijn en goed leven tegemoet gaan in een liefdevol thuis. Er moet veel eerder ingegrepen worden wanneer dieren verwaarloosd of mishandeld worden. Meestal wordt veel te lang gewacht. Het verhalen van alle kosten op de eigenaren vind ik twijfelachtig. Als deze mensen, door welke redenen dan ook, financieel erg moeilijk zitten dan heeft het natuurlijk geen enkele zin om hen enorm onder druk te zetten met een flinke rekening. Bovendien, waarom wordt er geen proces-verbaal opgemaakt bij alle ernstige dierenmishandelingen en verwaarlozingen in de intensieve veeteelt, diertransporten en slachthuizen? Hier zouden dagelijks vele miljoenen bekeuringen kunnen worden uitgedeeld vanwege alle wantoestanden. Maar o nee, dat is waar, dit wordt massaal gesubsidieerd met gemeenschapsgeld. Iedereen betaalt zo mee aan de plofkip van zijn buren. Dát is de moderne Nederlandse samenleving.