Uit het gepresenteerde rapport ‘Maak van de melkveehouderij geen vee-industrie‘ blijkt dat het droevig is gesteld met de verkrijgbaarheid van zuivelproducten, die uitsluitend zijn gemaakt van melk van koeien die in de wei hebben gelopen. Volgens de Dierenbescherming zijn veel producten als kaas, toetjes en boter ‘vervuild’ met stalmelk. Ongeveer 70% van de koeien staat in de wei, maar slechts een klein deel van de zuivel van deze koeien wordt apart opgehaald en verwerkt tot weidezuivelproducten.
Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, riep tijdens een bijeenkomst van de ondertekenaars van het Convenant Weidegang supermarkten en zuivelproducenten op, hun aanbod koevriendelijke zuivel te vergroten.
Een voorstel is om alle weidemelk gescheiden op te halen en apart te verwerken tot weidezuivelproducten, en de weidemelk dus niet langer te mengen met stalmelk. Allerlei producten als slagroom, margarine en boter zijn hierdoor niet of nauwelijks te verkrijgen als weidezuivelproduct. Kaas is wel verkrijgbaar met weideganggarantie, zij het heel beperkt. Terwijl bij kaas veel winst valt te behalen. Meer dan de helft van de Nederlandse melk wordt gebruikt om kaas van te maken. Voor één kilo kaas is bijna tien liter melk nodig.
Sinds het loslaten van het Europese melkquotum ziet het er voor de Nederlandse koe slecht uit. Melkveehouders gaan in rap tempo hun collega’s in de varkens– en pluimveehouderij achterna, waarbij de dieren helemaal geen daglicht meer zullen zien. Meer grootschalige bedrijven ontstaan, die uit kostenoverwegingen hun dieren het hele jaar op stal houden.
Zoals zo vaak heeft de consument de macht om het tij voor de koe te keren, zodat het dier straks niet alleen maar op stal hoeft te staan, maar ook lekker naar buiten kan. Om dit te bereiken moeten supermarkten en zuivelproducenten de handen in elkaar slaan om zo tot een ruim aanbod te komen van weidezuivelproducten.
Bron: Dierenbescherming.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Gewoon helemaal stoppen met die ongezonde zuivel.
Ik ben blij dat Alpro er wel is, komt uit dezelfde fabriek als Provamel.
Provamel heeft een groter assortiment dan Alpro, maar is daarintegen ook weer duurder en alleen te verkrijgen in natuurvoedingswinkels.
Provamel is wel weer wat beter, maar daar betaal je ook voor.
Nog meer redenen om voor biologisch te kiezen. Die dieren hebben tenminste nog een fatsoenlijk leven. Maar nog veel diervriendelijker is natuurlijk om helemaal geen melk en melkproducten meer te gebruiken. Als je een paar weken soyamelk gebruikt wil je niet anders mer. Ook om bijvoorbeeld pannenkoeken te bakken is het perfect! Maar kies dan wel voor de gezonde biologische producten uit de biologische winkels en niet voor die uiterst commerciële vieze Alpro Soya producten uit de supermarkt vol met allerlei toevoegingen en veel suiker. Dit is vooral weer het misbruiken van de consument die gezonder wilt proberen te leven en waar veel geld aan te verdienen valt.
Helemaal met je eens Jeroen. Gewoon helemaal stoppen met melkproducten. Beter voor de koe en ook voor de mens.
Als mensen dan ook nog het vlees laten waat het hoort, is dat helemaal te gek natuurlijk