Deze week werd bekend dat een Zuid-Koreaanse rechtbank de eigenaar van een hondenvleesboerderij een boete heeft opgelegd voor het doden van honden voor hun vlees. Hiermee spreekt Zuid-Korea zich voor het eerst uit tegen het doden van honden voor consumptie.

hondenvleesboerderij
Een Zuid-Koreaanse rechtbank oordeelde dat honden illegaal waren gedood op een hondenvleesboerderij | Fotocredit: Animals Asia Flickr via Compfight cc

Een Zuid-Koreaanse rechtbank bepaalde dat het doden van honden voor vlees illegaal is. Hoewel de uitspraak de consumptie van hondenvlees niet illegaal maakt, menen dierenrechtenorganisaties dat het de weg kan vrijmaken voor een verbod op het consumeren van hondenvlees.

Volgens The Guardian werd de eigenaar van de hondenvleesboerderij veroordeeld en beboet voor het doden van honden zonder de juiste redenen en het overtreden van bouw- en hygiëneregels. De belangrijke beslissing kwam nadat de dierenrechtenorganisatie Co-existence of Animal Rights on Earth (Care) de boerderij aanklaagde, die onschuldige dieren voor hun vlees had gedood.

Populariteit hondenvlees
Het eten van hondenvlees is in Aziatische landen als Zuid-Korea populair. Jaarlijks zouden er in Zuid-Korea een miljoen honden worden opgegeten. De overtuiging heerst dat het eten van hondenvlees de viriliteit bevordert. De honden worden gefokt en gedood op zogenaamde hondenvleesboerderijen.

Binnenlandse en buitenlandse druk
Deze hondenvleesboerderijen zijn een groeiende kwestie van internationale bezorgdheid geworden. Zeker na de recente Olympische Winterspelen van 2018 in PyeongChang, toen atleten honden adopteerden van deze boerderijen om hun leven te sparen, zoals Gus Kenworthy. Dit zorgde dat er wereldwijde aandacht kwam voor de gruwelijke handel in hondenvlees.

Ook onder de Zuid-Koreanen komt er steeds meer weerstand tegen het fokken van honden voor voedsel. Vooral jongere Koreanen zijn tegen.

Belangrijke boodschap
De eigenaar kreeg een boete van 3 miljoen won (2300 euro) opgelegd. Dit gebeurde al in april, maar pas deze week werd het openbaar gemaakt.

Dierenrechtenorganisaties beschreven de uitspraak van de Zuid-Koreaanse rechtbank als een echte mijlpaal op weg naar een nationaal verbod op het consumeren van hondenvlees.

Bronnen: The Guardian, The Telegraph, World Animal News ©Animals Today Nadine van Wissen