Vanaf januari 2026 is de berengalindustrie in Zuid-Korea verboden. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Milieu heeft op 26 januari 2022 een overeenkomst getekend met de Bear Farmers Association en lokale dierenbeschermingsorganisaties om de berenhouderij en de winning van berengal te stoppen. De partijen zullen samenwerken om de resterende beren op humane wijze te behandelen en te verzorgen.
Partijen zoals Green Korea United en World Animal Protection hebben sinds 2003 hard gewerkt om een einde te maken aan deze wrede industrie. Ze hebben onder meer onderhandeld om galberen te laten steriliseren en een einde te maken aan de illegale en legale productie van berengal in Zuid-Korea. Op dit moment is het in Zuid-Korea illegaal om gal te winnen bij levende beren. Maar het is wel legaal om de beren te slachten voor hun volledige galblaas. Zij worden geslacht als zij tien jaar oud zijn en de galblaas wordt gebruikt voor traditionele Aziatische medicijnen.
Mentaal en fysiek lijden
Met de overeenkomst en het noodzakelijke wetgevingskader dat in de tussentijd tot stand moet worden gebracht zal er een einde worden gemaakt aan de wrede uitbuiting van beren als handelswaar. Dit betekent het einde van een 40 jaar oude industrie. Maya Pastakia, Global Campaign Manager Wildlife, Not Medicine bij World Animal Protection:
“Dit is het resultaat waar wij, in samenwerking met Green Korea United, al meer dan 18 jaar onvermoeibaar campagne voor voeren en naartoe werken. We zijn blij met het resultaat. Galberen in gevangenschap worden op wrede wijze uitgebuit en tot handelswaar gemaakt. Ze brengen hun leven door in piepkleine en krappe kooien, waar ze enorm mentaal en fysiek lijden. Ze kunnen niet in bomen klimmen, spelen en voedsel zoeken zoals ze in het wild zouden doen. De Zuid-Koreaanse regering heeft een moedig standpunt ingenomen ten gunste van de beren, dankzij de inzet van de Bear Farmers Association en andere dierenwelzijnsorganisaties. De overeenkomst is een duidelijk en positief signaal dat de wrede praktijk van het produceren van berengal niet langer aanvaardbaar is in een modern land, vooral omdat er plantaardige alternatieven beschikbaar zijn. Beren zijn geen medicijnen. Het zijn wezens met gevoel en zij horen thuis in het wild.”
Voldoende opvangplaatsen creëren
De regering van Zuid-Korea heeft plannen voor de bouw van een nieuw opvangcentrum in Guyre-gun, dat onderdak zal bieden aan 49 galberen. Een ander wildreservaat in Seocheon-gun zal ongeveer 70 beren helpen. World Animal Protection is hier blij mee, maar dringt er bij de regering ook op aan dat er voldoende opvangplaatsen moeten worden gecreëerd om alle resterende beren na januari 2026 te huisvesten. Ook moet er een plan komen om de beren op humane wijze te beheren. Mededirecteur van Green Korea United, Kyoungsun Woo:
“De overeenkomst om een einde te maken aan de berengalkwekerij is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van burgers die hun belangstelling voor deze kwestie hebben geuit en hebben deelgenomen aan de reddingscampagnes. Het ministerie van Milieu moet proactief zijn en actie ondernemen om ervoor te zorgen dat de schuilplaatsen voor de beren die in Gurye en Seocheon zullen worden gebouwd. Zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen om de resterende beren die achter zijn gebleven op de boerderijen, veilig te beschermen.”
24.000 galberen in Azië
In de periode tussen 2014 en 2017 heeft het ministerie van Milieu in Zuid-Korea 967 galberen gesteriliseerd die in gevangenschap werden gehouden voor hun gal. Hierdoor daalde de galberenpopulatie met 75 procent. Anno 2022 zijn er in Zuid-Korea ongeveer 360 galberen die worden gehouden op boerderijen. Toen de industrie op haar hoogtepunt was in 2000, waren dat er maar liefst 1.400.
Dierenwelzijnsorganisaties zullen zich blijven inzetten om een einde te maken aan de handel in berengal in andere delen van Azië, met name Vietnam en China. Er worden in Azië ongeveer 24.000 beren in gevangenschap gehouden om hun gal te oogsten voor de traditionele geneesmiddelenindustrie. De organisaties willen beren beschermen en ervoor zorgen dat dit de laatste generatie dieren is die lijdt.
Bekijk de reportage die Karen Soeters maakte in Vietnam: Hanoi, het Gal van de Beer:
.
.
Bronnen:
#GNvdD: 101 Aziatische zwarte beren in China gered van berengalindustrie
©AnimalsToday.nl Jane Sauer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?