Nog geen jaar geleden stonden grote delen van Turkije, Griekenland, Italië en de Balkanlanden in vuur en vlam tijdens de zinderde zomerhitte van 2021. Deze landen hadden te kampen met de ergste hittegolven en bosbranden in dertig jaar tijd. Ook deze zomer ontsnapt Zuid-Europa niet aan de extreme hitte. Momenteel woekeren er veel bosbranden in Spanje, Portugal en Frankrijk. Inmiddels zijn er meer dan duizend mensen en duizenden dieren overleden door de hitte en het vuur in Zuid-Europa.

vuur en vlam
Extreme hitte zet Zuid-Europa opnieuw in vuur en vlam | Foto: Pixabay

De effecten van klimaatverandering zijn in Zuid-Europa steeds beter zichtbaar. Er is nu al meer land verloren gegaan dan vorig jaar, en de zomer is pas halverwege. Het einde is nog lang niet in zicht door de aanhoudende droogte, harde wind en de temperatuurrecords. Het is er zeer zorgelijk op het vuurfront en het ongecontroleerde allesvernietigende vuur dendert als een sneltrein door de Zuid-Europese landen. Niet alleen dodelijk voor de mens, ook de dieren ontkomen er niet aan. Niet alleen wilde dieren in de natuur worden bedreigd, ook veel huisdieren en veedieren.

Spanje in vuur en vlam

Spanje gaat gebukt onder zeer hoge temperaturen. De regio’s Cáceres en Salamanca, beide gelegen tegen de Portugese grens ten westen van Madrid, hebben momenteel te maken met overslaande bosbranden die vorige week maandag zijn uitgebroken. Volgens de regionale regering van Extremadura is de flank dat grenst aan Salamanca er slecht aan toe, door de snelle verspreiding van de vlammen.

 

In Spanje is er dit jaar al ruim 70.000 hectare aan natuur opgegaan in vlammen. De Spaanse premier Pedro Sánchez noemt klimaatverandering als reden voor de bosbranden die het land teisteren:

“Ik wil één bewijs overbrengen: klimaatverandering is dodelijk. Het doodt mensen, het doodt ons ecosysteem, onze biodiversiteit en het vernietigt de kostbaarste bezittingen van de hele samenleving die door deze branden wordt getroffen, hun huizen, hun bedrijven en hun veestapel.”

Er vielen twee menselijke slachtoffers, waaronder een brandweerman. De andere slachtoffer is een 69-jarige herder uit Losacio. Hij werd doodgevonden naast zijn honden en kuddedieren. Vele bewoners worden geëvacueerd vanwege de nabije vlammenzee met de bijbehorende grote rookontwikkeling. Helaas lukt het niet iedereen om zijn huisdieren mee te nemen. Verder meldt de Spaanse media dat er in diverse delen van het land alles wordt gedaan om zoveel mogelijk vee- en huisdieren te redden. Het is onbekend hoeveel dieren inmiddels gestorven zijn door de bosbranden, maar het aantal zal de volgende dagen oplopen aangezien een deel nog niet onder controle is.

De hittegolf heeft inmiddels aan meer dan 360 mensen het leven gekost. Door de extreme hitte, de gortdroge natuur en de sterke wind die continu van richting verandert, is het uiterst gecompliceerd voor de brandweerlieden om het vuur onder controle te krijgen. Het gevoel van hulpeloosheid heerst onder de dappere helden. Het Ministerie van Milieu van Castilië en León erkende het venijnig vuurgedrag:

“De brand vertoont extreem virulent gedrag met zeer extreem hoge snelheid van verspreiding. De voorspellingen zijn niet erg bemoedigend vanwege de verwachte harde wind.”

Dit is de tweede hittegolf van 2022 in Spanje. Een maand geleden was het raak, met als gevolg de sterfte van 90 procent van de jonge gierzwaluwen. De hittegolf vond erg vroeg in het jaar plaats en veel vogels waren nog niet hun nest uitgevlogen.

Hittegolf Spanje zorgt voor massale sterfte jonge gierzwaluwen

Heel Portugal in gevaar

Het buurland Portugal gaat ook gebukt onder de vele bosbranden die er huishouden. Er is daar zelfs de noodtoestand uitgeroepen. Geen enkele regio in Portugal is momenteel zonder risico. Zelfs de hoofdstad Lissabon is in staat van alarm gebracht, getuige de sluiting van onder andere diverse speelplaatsen in de stad. Op dit moment is de situatie het ernstigst in Leiria en omgeving. De regionale autoriteiten spreken van “complete verwoesting”.

Inmiddels is er al meer dan 40.000 hectare land verwoest. Dit is 42 procent meer dan in het hele voorgaande jaar, toen ruim 28.000 hectare in vlammen opging. Portugal heeft het leger ingezet om de brandweer en de bevolking te helpen. Er zijn meer dan 3.500 brandweerlieden en soldaten die de verwoestende vuurtongen bestrijden. De extreme hitte maakt het de brandweerlieden nog moeilijker en ondertussen bevindt de heersende hittegolf zich in een zeer kritieke fase. De hitterecords volgen elkaar op in razend tempo en variëren tussen de 45 en 46 graden Celsius. Met hier en daar een uitschieter boven 47 graden Celsius, zindert de hitte voorlopig voort in Zuid-Europa.

Ook in Portugal zijn veel dieren overleden door de bosbranden. Mensen proberen huisdieren én vee te redden, daar waar mogelijk. Onderstaande foto van een jongeman die een schaap redt ging de hele wereld over:

https://twitter.com/Viarenovable1/status/1548349138105876480

João Paulo Ruivo en zijn buren hebben alle dieren in nood gered in de gemeente Boa Vista. Hij is verbaasd dat zijn foto het gezicht is geworden van de bosbranden in Zuid-Europa. Voor hem was het vanzelfsprekend om de buren en dieren in nood te helpen. Ruivo:

“Het is fout om bekend te worden om deze reden.”

Grote evacuaties in Frankrijk

Ook delen van Frankrijk staan in vuur en vlam. Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken is er zo’n 13.000 hectare land verwoest, tegenover 500 hectare in juli vorig jaar. Meer dan de helft van dit gebied ligt ten zuiden van Bordeaux, waar sinds dinsdag twee bosbranden woeden. Meer dan 14.000 mensen hebben inmiddels uit voorzorg hun huis of vakantieoord moeten verlaten. Ook in het Rhônedal is er een grote bosbrand. Het land, dat te kampen heeft met intense droogte, werd de voorbije dagen getroffen door stijgende temperaturen van bijna 45°C.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman & Estefania Pampin Zuidmeer