Terwijl de meeste landen zich hard inzitten voor het handhaven van het verbod op het kopen en verkopen van ivoor en andere dierproducten, onderzocht Zuid-Afrika een geheel andere tactiek om de neushoorn van zijn ondergang te redden: het legaliseren van de internationale handel in neushoornhoorn.

neushoornhoorn
Dagelijks worden 3 neushoorns door stropers gedood | Foto: Michael Day/Wikimedia

Eind 2016 zal in Zuid-Afrika de 17e CITES-Conferentie der Partijen worden georganiseerd. Voor deze conferentie liet Zuid-Afrika onderzoek doen naar de mogelijkheden om de internationale handel in neushoornhoorn te legaliseren. Het verkopen en kopen van ivoor over grenzen heen is al 40 jaar lang verboden.

Toename stroperij
Zuid-Afrika heeft de grootste neushoornpopulatie ter wereld maar kampt met hevige problemen om deze populatie te beschermen tegen stroperij. Het aantal neushoorns dat wordt gedood door stropers vanwege hun hoorn neemt jaarlijks toe. Het bereikte in 2014 een hoogtepunt, of eigenlijk een dieptepunt, toen er meer dan 1000 neushoorns werden gedood. Dit was het zesde jaar op rij waarin het aantal gestroopte neushoorns was toegenomen. Stropers verdienen een hoop geld met het verhandelen van het ‘witte goud’ naar Aziatische landen zoals Vietnam en China. Ivoor en neushoornhoorn zijn daar enorm in trek, om er prullaria van te maken en omdat hoorn een geneesmiddel zou zijn tegen ziektes. Dit terwijl neushoornhoorn bestaat uit hetzelfde materiaal als je nagels.

Alternatieven
Om dit prachtige dier van uitsterven te redden zoekt Zuid-Afrika wanhopig naar oplossingen. Een speciale commissie werd ingezet om onderzoek te doen naar het legaliseren van de internationale handel in neushoornhoorn. Deze nauwkeurig gemonitorde en geregistreerde handel zou volgens Zuid-Afrika wellicht kunnen zorgen voor een daling in stroperij. Met het onderzoek probeert het land alle opties af te wegen om de illegale handel tegen te gaan.

Voorstanders van het plan stellen dat het legaliseren van de internationale handel zal leiden tot het voldoen aan de vraag naar ivoor en het verminderen van stroperij. Daarnaast zou het kunnen leiden tot een investering in het behoud van de neushoorn.

Tegenstanders
De groep tegenstanders is echter een stuk groter. Zij stellen dat het legaliseren van de handel eerder zal leiden tot een groei in de vraag naar ivoor, waardoor er juist meer neushoorns zullen worden gedood. Dit argument wordt ondersteund door eerdere experimenten die CITES uitvoerde waarbij de verkoop van in beslag genomen voorraden olifantenivoor leidden tot desastreuze gevolgen. CITES keurde meerder ivoorverkopen goed aan Japan en China in de afgelopen twintig jaar. Deze ivoorverkopen ontketende een overweldigende vraag naar ivoor vanuit Azië. De prijzen schoten omhoog, wat de olifantenstroperij en illegale handel alleen maar nog heviger aanwakkerde.  Zo werden er in drie jaar tijd meer dan 100.000 olifanten gedood.

Gelukkig wees het onderzoek uit dat het legaliseren van de internationale handel in ivoor niet zou bijdragen aan de bescherming van de neushoorn. Zuid-Afrika zal dan ook afzien van dit voorstel. Het land zal echter wel in beslag genomen ivoor blijven verzamelen en bewaren.

Bronnen: theguardian, fin24, nationalgeographic, ifaw ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen