Minister Piet Adema van de ChristenUnie is een slapjanus. Zo is de kritiek samen te vatten op zijn ‘laffe’ besluit om namens Nederland geen stem uit te brengen tegen nog eens 10 jaar legaal gebruik van onkruidverdelger glyfosaat. Volgens de minister is nog altijd niet causaal aangetoond dat glyfosaat en Parkinson, net als bepaalde kankersoorten, terecht met elkaar in verband worden gebracht. Daarom wil de man eerst ‘meer onderzoek’.
De EU neemt deze week het besluit of gebruik van het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat nog eens tien jaar wordt toegestaan. De Tweede Kamer wil dat niet, onder meer omdat onderzoeken wereldwijd allerlei alarmbellen doen afgaan over glyfosaat. Boeren die zonder bescherming glyfosaat gebruikten om hun gewassen ‘schoon te houden’ van ongewenste plantengroei, blijken opvallend vaker Alzheimer of Parkinson te hebben. Daarbij is glyfosaat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kankerverwekkend. En last but not least: glyfosaat is een ramp voor bestuivende insecten.
Ondanks de dramatische afname van de hoeveelheid natuurlijke bestuivers; insecten in het algemeen, bijen, hommels en (nacht)vlinders, besloot de EU in 2017 glyfosaat toch nog tot 2022 toe te staan en dan verder te kijken. Bekend is dat glyfosaat onder meer de darmflora van bijen aantast, waardoor ze vatbaar worden voor ziekten en sneller sterven, soms op grote schaal.
.
Franse NGO’s dreigen staat met rechtszaak om gebruik pesticiden
Slapjanus Adema stem van de industrie
De industrie doet er alles aan om de negatieve gevolgen van glyfosaat te bagatelliseren. Zeer alarmerende waarschuwingen worden steevast naar het rijk der fabelen verwezen, onder het mom dat er nog meer onderzoek nodig zou zijn. Die onderzoeken duren vaak jaren en daardoor kan de industrie nog heel lang doorgaan met het vergiftigen van de aarde – en daar vooral veel aan blijven verdienen. De vraag is of Adema zelf glyfosaat zou gebruiken, zolang het door hem gewenste extra onderzoek niet heeft plaatsgevonden. De kans Slappe Pietje met een flacon RoundUp in de weer te zien lijkt ons echter klein.
Rentmeesterschap
De reden om de politieke partij van deze slappe minister te noemen is niet voor niets. Christenen kunnen op twee manieren naar de schepping kijken, namelijk als iets om ontzag voor te hebben en respect voor te tonen, of als rentmeester, waarbij men denkt alles te mogen doen om te ‘oogsten’, want de mens is heer en meester over de schepping. Het christelijke rentmeesterschap wordt doorgaans gebruikt om te beweren dat de mens alle recht heeft om te jagen, gif te gebruiken en bomen te kappen.
Datzelfde rentmeesterschap wordt ook ingezet als kapitalistische drijfveer en politici zien bij die boodschap traditioneel veel klapvee. De opbrengst van monoculturen moet alsmaar verder omhoog, want dat is goed voor de export. En daar hebben we de werkelijke reden van Piet ‘slapjanus’ Adema om de wensen van de Tweede Kamer te negeren: er komen verkiezingen aan en de ChristenUnie wil zijn boeren achterban niet verliezen, met veel twijfelende CDA-kiezers die kunnen overlopen en tripel B op de loer om stemmen juist weer af te pakken.
En zo begaat Adema als christen een zonde. In plaats van uit voorzorg en respect mee te werken om de schepping te beschermen voor de toekomst, staan zijn eigen positie, die van zijn partij en de industrie voorop. Piet Adema is kort samengevat een opportunist en een slapjanus, die uit eigenbelang de schepping verder verkwanselt. De ChristenUnie is derhalve geen partij om op te stemmen wanneer dieren en milieu je aan het hart gaan.
Bart van Riel – eindredacteur AnimalsToday
Bronnen:
- NOS
- RTL Nieuws
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Weer zo’n politicus die binnenkort een mooi baantje heeft dankzij de vriendjes die hij nu maakt. Maar slechter kan toch niet, dus wegwezen maar. Functie elders.