Het aantal insectensoorten daalt sterk, en zal op korte termijn nog sneller afnemen. Deze zorgwekkende conclusie trekken wetenschappers van natuuronderzoeksinstituut Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung en de Technische Universiteit van München (TUM).
Insectensoorten die momenteel wijdverspreid zijn, worden al op korte termijn bedreigd met een forse daling. De onderzoekers concluderen dat met name de versnippering van het leefgebied en de intensivering van de landbouw hiervan de oorzaak zijn. Hun bevindingen publiceerden de wetenschappers onlangs in het tijdschrift Biological Conservation.
De verwachting is dat de genetische diversiteit van de onderzochte vlindersoorten ook sterk zal afnemen. Hierdoor zullen de insecten gevoeliger worden voor milieuveranderingen.
Al jaren neemt het aantal insecten af, in sommige gebieden is in de afgelopen decennia zelfs een daling tot 75% geregistreerd. Professor dr. Thomas Schmitt, directeur van het Senckenberg Deutsches Entomologisches Institut, ligt toe:
“Tot voor kort namen we aan dat voornamelijk de specialisten onder de insecten, de dieren die afhankelijk zijn van een specifiek habitat, bedreigd werden met uitsterven. Uit ons recente onderzoek blijkt echter dat dit ook geldt voor de zogenoemde alomtegenwoordige soorten.”
Insectensoorten die op veel plaatsen voorkomen hebben een meer gevarieerde intraspecifieke genenpoel dan soorten die aangepast zijn aan een specifieke leefomgeving. Dr. Jan Christian Habel van de TU in München:
“Zodra deze dieren, door de versnippering van hun leefgebied, geen kans meer hebben om deze genetische diversiteit te behouden door uitwisseling, zullen ze zich niet meer kunnen aanpassen aan milieuveranderingen in de toekomst.”
De onderzoekers constateren dat het in de toekomst niet meer voldoende zal zijn om kleine, geïsoleerde reservaten te behouden. Hoewel deze volstaan voor gespecialiseerde soorten met een simpele genetische structuur, kunnen soorten die afhankelijk zijn van uitwisseling tussen lokale populaties op deze manier niet voortbestaan. Dit heeft grote gevolgen voor de biodiversiteit, en daarmee ook voor onze voedselvoorziening, want veel insecten zijn cruciaal voor de bestuiving van gewassen. Schmitt:
“Dit zal leiden tot een verdere daling van talrijke insectensoorten, met dramatische gevolgen voor ons voedselweb en ecosystemen.”
Bron: ScienceDaily ©Animals Today Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Laten we vooral flink doorgaan met gif strooien, want dan verdien je misschien meer. Dat we ons dan ook zelf vergiftigen en al het ander leven in onze omgeving is niet erg toch. Cijfers op de bank daar draait het om en een goed en gezond leven is maar bijzaak, want daar verdient de farmaceutische industrie ook niets aan. Houd de mens slap en ongezond en dan heb je goed betalende slaven.