De vogelgriep lijkt aan een opmars bezig in Nederland. Afgelopen week werden er zo’n honderd dode kokmeeuwen gevonden in Zeewolde, nadat er eerder deze maand ook al dode meeuwen werden aangetroffen bij het Eemmeer in de provincie Utrecht en bij het Zwarte Meer op de grens van Overijssel en Flevoland. Het totaal aantal dode meeuwen wordt geschat tussen de twee- en driehonderd. Op sommige plekken zijn ook nesten met uitgekomen eieren ontdekt. De kans dat de kuikens het overleven, wordt alleen klein geacht.

vogelgriep
Zorgen over vogelgriep in Nederland | Foto: publiek domein

Uit onderzoek van de Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) blijkt dat vogelgriep zeer waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de dood van de dieren. De dode vogels zijn inmiddels op alle plekken geruimd, uit angst voor verdere verspreiding van het virus. De vrees is echter dat de meeuwen besmet zijn met de zeer besmettelijke vogelgriepvariant H5N1. Uit onderzoek moet nog blijken of dit het geval is. De DWHC zegt de laatste tijd vaker meldingen te krijgen van dode meeuwen in waterrijke gebieden in Nederland. Dit heeft volgens hen te maken met het broodseizoen wat momenteel aan de gang is. De vogels zitten op deze plekken dicht op elkaar waardoor het virus gemakkelijker om zich heen kan grijpen.

Zorgen om vogelgriep

De situatie is zorgwekkend, aangezien de vogelgriep grote gevolgen kan hebben voor de populatie kokmeeuwen in Nederland. Toch wil de DWHC pas uitspraken doen over de omvang als het einde van het broedseizoen nadert. Omdat de huidige variant van de vogelgriep veel besmettelijker zou zijn dan de voorgaande vogelgriepvarianten, is het erg belangrijk om de situatie goed te monitoren. Natuurparkbeheerders houden daarom de getroffen gebieden goed in de gaten, om te kijken of er nog meer gevallen kunnen worden vastgesteld. In Zeewolde bijvoorbeeld onderzoekt een ecoloog het gebied nauwkeurig per boot, om zo besmette vogels mee te kunnen nemen.

Bronnen:

‘Scheid varkens en kippen tegen mutatie vogelgriepvirus’

©AnimalsToday.nl Daan de Boer