Een team wetenschappers heeft na jarenlang onderzoek ontdekt dat zelfs de kleinste fragmentatie in regenwoud, zoals een smal onverhard pad, al genoeg is om een populatie zoogdieren met uitsterven te bedreigen.
Het team deed meer dan 20 jaar onderzoek in een gebied in Thailand, waar in 1987 een dam werd gebouwd, waardoor een enorm waterreservoir ontstond. Toen dit water steeg veranderden 150 beboste heuveltoppen in eilandjes. De invloed van deze fragmentatie werd geanalyseerd en de resultaten liegen er niet om. Vooral zoogdieren kunnen enorm snel komen te verdwijnen door de kleinste disruptie in het landschap.
Onderzoek
Tussen 1992 en 1994 bezochten de onderzoekers de nieuw ontstane eilanden en brachten in kaart welke dieren er leefden, datzelfde deden ze in de bosgebieden rondom het reservoir.
In 2012 keerden ze terug. Op één van de eilanden was er van de zeven zoogdiersoorten die er voorkwamen nog maar één over, de Maleisische veldrat. Sterker nog, op de meeste eilanden waren de oorspronkelijke bewoners massaal uitgestorven en vervangen door ratten. Ratten waren eerder daar niet aangetroffen en dus afkomstig van het vasteland en domineerden het gefragmenteerde oerwoud.
De vraag is nu hoe representatief deze situatie is?
Luke Gibson, die het onderzoek leidt zegt:
“Dit soort biotische invasies zijn steeds gebruikelijker in door mensen aangetaste gebieden. In sommige delen van de wereld is fragmentatie al een feit. Ongeveer 90% van de Zuid-Amerikaanse Atlantische bossen is vernield en wat er van over is zijn stukjes van 60, 70 hectaren. Iets soortgelijks is gaande op de Filipijnen en Madagascar.”
Een zorgwekkende ontwikkeling, het onderzoek is gepubliceerd in Science.
Gabon
Via National Geographic kwamen uit een onderzoek in de regenwouden van Gabon, gelijke conclusies naar voren, maar dan met betrekking tot de kleinere roofdieren. Hoewel er behoorlijk wat soorten aangetroffen werden, kan duidelijk worden gezien dat de soortenrijkdom en populatieaantallen afnemen door fragmentatie onder invloed van menselijke activiteit en nederzettingen.
Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Conclusie, de mens vernietigd deze planeet en dus zelfmoord.
Hoe slim kun je zijn en dat alles voor stukjes papier.(geld)
En onze kinderen, kleinkinderen? Nou pap en mam of opa en oma hebben goed ons best gedaan en ja sorry dat er niets meer van deze planeet over is, maar jullie redden je wel, niet.