Dierenartsen waarschuwen voor de gevaren van zon voor onze huisdieren. Volgens experts nemen het aantal zon-gerelateerde ziekten bij onze geliefde vrienden toe.
Hoewel het weer er nu nog niet rooskleurig uitziet, komt de zomer toch dichtbij. Wij smeren ons ’s zomers zorgvuldig in met zonnebrandcrème, zetten een zonnebril en hoed of pet op en trotseren op die manier de zon. Onze huisdieren kunnen dit natuurlijk niet en dit kan grote negatieve gevolgen hebben. Diergeneeskundig expert Megan Jerred vertelt:
“Sinds 2014 hebben we een toename van 20% gezien van zon- en hitte- verwante ziekten bij honden, waaronder uitdroging en huidkanker.”
Volgens een verzekeringsmaatschappij zijn melanomen en beroertes de meest voorkomende en duurste claims die tijdens de zomerperiode ingediend worden door baasjes. Een behandeling na een beroerte kost al gauw zo’n € 1.000,- en voor ernstige gevallen van huidkanker betaal je meer dan € 2.350,-.
Vacht beschermt niet
De veterinaire liefdadigheidsorganisatie PDSA heeft tussen de zomers van 2014 en 2015 29 huisdieren, waarvan hoofdzakelijk katten, behandeld tegen huidkanker. Ook hielp de organisatie 25 dieren die brandwonden hadden opgelopen. Dierenarts Rebecca Ashman licht toe:
“De meeste mensen die op consult kwamen met hun huisdieren, waren zich er niet eens bewust van dat ook dieren kanker kunnen krijgen. Het komt vaak als een verrassing wanneer eigenaren horen dat hun geliefde diertje huidkanker heeft. Ze gaan ervan uit dat hun vacht ze beschermt tegen de zon. Die vacht is helaas geen obstakel voor de zon. Witte dieren lopen een nog groter risico, omdat bij hen het pigment ontbreekt dat schadelijke UV-stralen helpt blokkeren.”
Vanaf een graad of 20 worden honden- en kattenbezitters geadviseerd om hun dieren binnen of in de schaduw te houden. Rebecca Ashman:
“Je huisdier zoveel mogelijk uit de zon houden en ervoor zorgen dat ze constant toegang hebben tot schaduw, kan huidkanker voorkomen.”
Mocht je iets apart zien aan de huid van je dier, zoals zweren of uitslag, vraag dan meteen advies aan je dierenarts.
Zonnebrandcrème
Megan Jerred raadt het gebruik van zonnebrandcrème speciaal voor huisdieren aan. Je kunt deze gebruiken bij huisdieren met een korte, fijne vacht of stukjes blote huid, zoals de buik en puntjes van de oren. Een zonnebrandcrème voor baby’s of kinderen mag je ook gebruiken op je huisdier. Deze moet dan wel parfumvrij zijn en minimaal SPF 15 bevatten. Ook mag deze crème geen zinkoxide bevatten, die stof kan giftig zijn voor huisdieren.
Belangrijke tips:
- Beperk de hoeveelheid tijd die je dier doorbrengt in de zon, vooral tijdens het hoogtepunt van de dag;
- Gebruik speciale zonnebrandcrème op lichte of dunne vacht;
- Zorg altijd voor voldoende, koel en vers water;
- Trim langharige huisdieren om te voorkomen dat ze oververhit raken;
- Laat dieren nooit achter in de auto, ook niet voor een paar minuten!;
- Maak vroeg in de ochtend of laat in de avond een lange wandeling, maar laat ze overdag zoveel mogelijk met rust;
- Raadpleeg meteen een dierenarts als je veranderingen op de huid of vacht van je dier ziet.
Bron devonlive.com © Animals Today Sophie Janssen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Wat is de grootste oorzaak van huidkanker, niet de zon, maar juist zonnebrandcreme.
Kijk maar eens wat voor zeer schadelijke middelen er zit in deze cremes.
Iets wat je niet kunt eten, moet je ook niet op je huid smeren, want ook dat komt in je lichaam terecht.
De zon is nog nooit een probleem geweest, maar nu ineens wel en dat komt door zonnebaden.
Gebruik natuurlijke olieen tegen teveel zon. Doen wij ook op de neus van onze hond.