Niet alleen mensen houden van zompige snacks, het valt ook bij papegaaien in de smaak. Goffins kaketoes in gevangenschap blijken hun voedsel in een kom water te dopen, waarschijnlijk om de textuur te verbeteren. Dat concluderen wetenschappers na observatie.
Onderzoekers van de Universiteit van Wenen ontdekten dat Goffins kaketoes in gevangenschap hun voedsel in water dompelden voordat ze het opeten. Daarop besloten ze dit gedrag verder te verkennen. Ze zetten bakjes met beschuit, gedroogde stukjes fruit, zaden en pellets en waterbakjes in de volière van de vogels. Vervolgens hielden ze bij welke vogels het eten nat maakten, wat het voedselitem was, hoe lang het werd ondergedompeld en of het werd opgegeten. Zeven van de achttien kaketoes aten minstens één keer een zompige maaltijd. Beschuit was het populairste item om in het water te dopen. Ook gedroogde stukjes banaan en kokosnoot werden af en toe in water gedompeld, maar meestal droog gegeten. In het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters schrijft het team:
“Het onderdompelen leek vooral gericht op beschuit, een droge en harde voedselsoort die gemakkelijk water opneemt en dan een zompige textuur aanneemt.”
Zompige snacks
Het onderdompelen van voedsel is niet eerder in het wild waargenomen. Het team zocht daarom naar mogelijke verklaringen voor het opmerkelijke gedrag. Ze sluiten uit dat de kaketoes hun voedsel probeerden te verdrinken, omdat de dieren geen levende prooien hebben. Ook lijkt het niet een manier te zijn om vocht binnen te krijgen, aangezien ze ook gemakkelijk het water uit de waterbakjes konden drinken. Aangezien de dieren kieskeurig waren over welk voedsel ze onder wilden dompelen, lijkt het ook niet waarschijnlijk dat ze hun eten wilden wassen. Tot slot is het ook onwaarschijnlijk dat de dieren het deden voor een lekkerder smaakje. Het water was namelijk vers en had verder geen smaak. Daarom zegt het team dat de kaketoes de stukjes beschuit waarschijnlijk lieten weken om de textuur ervan te veranderen.
Kaketoes stellen voedselimpuls uit
De onderzoekers stellen dat het gedrag impulscontrole en uitgestelde bevrediging vereist. Omdat slechts enkele individuen voedsel onderdompelen en dit nog nooit in het wild is waargenomen, denken de onderzoekers dat het gaat om een spontane foerageerinnovatie van een aantal individuele kaketoes. Het onderzoek geeft aanleiding tot verder onderzoek naar vergelijkbaar gedrag bij andere papegaaiensoorten, aangezien dit nog niet eerder wetenschappelijk gedocumenteerd is.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma