Zomertijd is weer in aantocht. Over vijf dagen gaat de klok een uur vooruit. Vooral dieren hebben hier last van, omdat ze eerder én later dan ze gewend zijn rekening moeten houden met verkeer en andere menselijke drukte. Met name in de lente – toch al een onrustige tijd voor dieren – leidt dat tot een sterke toename van aanrijdingen en ongelukken.

In maart, april en mei stijgt het aantal meldingen van aangereden dieren op of langs de weg. Op de rijkswegen gaat het vooral om reeën, ganzen en eenden. De piek heeft vooral te maken met het broedseizoen van deze dieren, zo laat Rijkswaterstaat weten. De dieren zijn in die periode extra actief, en onderweg op zoek naar een partner. Rijkswaterstaat haalt de dode dieren altijd van de weg, om te voorkomen dat er aaseters verschijnen en om de verkeersveiligheid en doorstroom te bevorderen.
Zomertijd is een gevaar
Ondanks een gebrek aan landelijke monitoring, zien ook andere instanties een toename in het aantal doodgereden dieren. Dat geldt voor de grote wegen, maar zeker ook voor de kleine wegen. Zo ziet de Dierenambulance Amsterdam veel aangereden honden, katten en vogels. In groene straten met veel struiken en beplanting schieten nogal eens katten de straat over.
Ook de Vogelbescherming waarschuwt voor het risico van ongelukken:
“Vogels zijn dan actiever: ze vliegen vaker en leggen langere afstanden af op zoek naar voedsel en een partner. Mannetjes zijn vaak minder alert op het verkeer door het verdedigen van hun territorium.”
Jonge vogels worden vaak het slachtoffer van aanrijdingen. In de zomer en nazomer gaan ze de wijde wereld in, en hebben nog niet veel ervaring met het verkeer.
Help je huisdier
Vooral huisdieren die leven met het ritme van hun eigenaren, merken veel van de verandering. Om hen te helpen kun je de voermomenten geleidelijk aan verschuiven in de aanloop tot de tijdverandering. Op die manier hoeft jouw hond niet ineens een uur langer te wachten op het eten of staat hij verbaasd als het een uur te vroeg komt. Voor katten geldt dat je ze iets langer in huis kunt houden als de zomertijd ingaat.
Wilde dieren
Wil je iets doen om ongelukken met wilde dieren te voorkomen? Rij voorzichtig, en let goed op de dieren in de berm. Ze kunnen ineens oversteken of opvliegen. Gebeurt dat, rem dan geleidelijk af om het dier niet te raken.
Bronnen:
• Nu.nl
• Stichting Dierenlot
©AnimalsToday.nl Laura Lancée