In Zimbabwe zullen binnenkort de jachtrechten worden verkocht om 500 olifanten te doden voor trofeejacht. Dit besluit is genomen nadat enkele maanden geleden de IUCN de Afrikaanse bosolifant ‘kritiek’ en de Afrikaanse savanneolifant bedreigd heeft verklaard.
De prijs van deze olifantenlevens ligt tussen de 10.000 en 70.000 dollar per olifant. Volgens een woordvoerder van de Zimbabwaanse autoriteit voor Park- en Wildbeheer, Tinashe Farawo, wordt de beslissing genoodzaakt door de lagere inkomsten uit de toeristensector door de coronapandemie. Hij vertelt dat de opbrengsten van de jacht, paradoxaal genoeg, gebruikt zullen worden om nationale parken te financieren. Dit zou op den duur de soorten juist weer moeten beschermen, maar studies hebben aangetoond dat de opbrengsten uit de jacht vaak nauwelijks ten goede komen aan natuur- of milieudoeleinden.
Jachtrechten voor doden van olifanten
Dit is niet de eerste keer dat jachtrechten op olifanten worden verkocht in Zimbabwe. Bijna jaarlijks worden olifantenlevens verruild voor geld, dat zogenaamd gebruikt wordt voor natuurbeheer. Zimbabwe is overigens ook niet het enige land waar de levens van olifanten te koop staan. Ook in Namibië zijn er 170 olifantenlevens te koop gezet in december vanwege milieuredenen zoals droogte en een toenemende olifantenpopulatie.
Kritiek
De beslissing heeft, niet verrassend, tot veel kritiek en weerstand geleid. Deze olifantensoorten zijn immers met uitsterven bedreigd geraakt door zowel de legale als de illegale jacht, en door de verdwijning van hun leefgebied door ontbossing. Het aantal Afrikaanse bosolifanten is de laatste 31 jaar al met maar liefst 86 procent afgenomen, terwijl het aantal Afrikaanse savanneolifanten in de laatste 50 jaar met 60 procent is afgenomen. Bovendien kan geen enkele reden het doden van olifanten voor ons plezier goedpraten.
Ook Slmiso Mlevu, woordvoerster van het Centrum voor Beheer van Natuurlijke Bronnen, een milieu- en mensenrechtenorganisatie in Zimbabwe, noemt de beslissing ‘verschrikkelijk’:
“Dieren zouden niet moeten betalen met hun levens om te zorgen dat hun soort beschermd blijft.”
Tevens waarschuwt Slmiso Mlevu dat de kans groot is dat een groep olifanten wraak gaat nemen op lokale dorpsbewoners als één van hen wordt gedood door mensen. Het zijn dus niet de jagers zelf, maar onschuldige omwonenden die de dodelijke gevolgen van de jacht ervaren. Hij roept de autoriteiten dan ook op om de verloren inkomsten op andere manieren aan te vullen:
“In tegenstelling tot de argumenten van de regering dat trofeejacht bedoeld is om te helpen bij het natuurbehoud, wordt de praktijk gemotiveerd door hebzucht en wordt het geld vaak niet eens verantwoord.”
Bronnen:
- Animal Rights
- HLN
- De Morgen
- SCMP
- Lees ook:
.
Olifanten trappen stroper dood in Zuid-Afrika, vier stropers opgepakt
©AnimalsToday.nl Savanna Breitenfellner
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
@P Trumel
Natuurbeschermingsorganisaties doen wat zij kunnen.
Maar zij hebben niet genoeg geld en mensen om alle ellende te voorkomen en op te lossen.
Helaas worden door veel regeringen om onzuivere redenen die vaak veel geld opleveren allerlei wantoestanden die heel veel ellende veroorzaken goedgekeurd of zelfs opgezet.
Kijk bijvoorbeeld ook maar eens naar de gigantische ontbossing in Brazilië omdat die volkomen dwaze president Bolsonaro daar voor de korte termijn een hoop geld door bij elkaar kan graaien.
De werkelijke belangen voor zijn land, de natuur en de hele wereld kan hem niets schelen.
Alleen geld op korte termijn telt voor hem.
Hoe dom kan iemand zijn.
En dat soort types zijn dan president van een groot prachtig land.
Je blijft je keer op keer verbazen over allerlei waanzin in de wereld en het vaak meedogenloze, destructieve wangedrag van de mensheid.
Natuurbeschermers kunnen ook een olifant financieren. Maar er is niet op ingegaan. Natuur beschermen met hun mond.