Is het mogelijk een prijskaartje te hangen aan wilde dieren? Volgens de Zimbabwaanse overheid wel. Daar heeft men het onbegrijpelijke idee opgevat om wilde, jonge olifantjes te verkopen aan de Verenigde Arabische Emiraten.
Minister van Milieu, Saviour Kasukuwere, zegt dat het gebruikelijk is om af en toe wilde dieren te vangen en ze te exporteren. Volgens hem is het niet zo dat de olifantjes naar Chinese dierentuinen gaan, een gerucht dat circuleert. Ze zijn verkocht aan de Verenigde Arabische Emiraten. Dierenbeschermers zijn verbijsterd en waarschuwen dat de olifantjes kunnen overlijden door de scheiding van hun moeders.
Volgens de Zimbabwe Conservation Task Force waren bezoekers van een wildpark er getuige van dat mogelijk 34 olifanten van tussen tweeënhalf en vijf jaar oud werden gevangen met behulp van overheidshelikopters en teams op de grond, die schoten afvuurden boven de kudde en zo de kalfjes van de moeders scheidden. De Britse krant The Telegraph zegt foto’s te hebben van kalfjes die in Hwange National Park worden vastgehouden binnen een houten omheining.
Organisatie National Society for the Prevention of Cruelty to Animals van Zimbabwe (ZNSPCA) onderzoekt de vermoedelijke transactie:
“We proberen degenen die de verkoop hebben geregeld te spreken te krijgen en het welzijn van de gevangen dieren te controleren”, aldus Ed Lanca.
Vorig jaar redde ZNSPCA vijf jonge olifanten die bij hun familie waren weggehaald. In hetzelfde jaar stuurde Zimbabwe drie olifantjes naar China. Ze overleefden de reis, maar een overleed kort daarna en twee zouden nog in slechte gezondheid verkeren.
Colin Gilles, medewerker bij Wildlife and Environment Zimbabwe, is onderdeel van een team vrijwilligers dat olifanten in het park telt. Volgens hem is het exporteren van olifanten weliswaar onethisch, maar niet illegaal.
“Ze zullen toch geen baby’s sturen? Als ze te jong zijn kunnen ze niet meer in het wild worden vrijgelaten, dat overleven ze niet. We weten dat wilde dieren worden gevangen voor de verkoop, Zimbabwe is bankroet.”
Olifanten leven in een matriarchale groep en zijn zeker tot ze vijf jaar oud zijn volledig afhankelijk van hun moeder.
Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Het eeuwige klote geld weer, het word nodig tijd om daarvan af te stappen.
Dat is de enige mogelijkheid om deze planeet te redden, want anders blijft de hebzucht en criminaliteit bestaan.