Drinkt een zeug wel genoeg water? Want anders kunnen haar biggen een nare aandoening krijgen die SINS heet: Swine Inflammation and Necrosis Syndrome. Iedere vorm van natuurlijk gedrag bij een (aanstaand) moedervarken in de vee-industrie wordt ernstig beperkt. Zelfs voldoende drinken is dan geen vanzelfsprekendheid meer, met zieke biggen als resultaat.
Te weinig water drinken tijdens de dracht is slechts een deel van het beeld, maar wel de oorzaak. SINS komt voort uit een verstoring van het spijsverteringsstelsel bij de moeder. Hierdoor komen er gifstoffen in de bloedbaan, die ook haar ongeboren kinderen kunnen bereiken. Dit levert zieke biggen op met ontstekingen en afsterving van weefsel aan de oren, de staart en poten. Door die ontstekingen neemt het ‘staartbijten’ ook toe, waardoor het houden van varkens met krulstaarten onmogelijk is.
Zieke biggen
Het onderzoek is gedaan op een proefbedrijf bij 1403 biggen van 102 moedervarkens, door een producent van varkensvoer in samenwerking met een dierenartsenpraktijk. Exacte uitkomsten zijn niet bekendgemaakt, maar er is een duidelijke samenhang waargenomen. De hoeveelheid en kwaliteit van het water dat de moeder drinkt tijdens de dracht is cruciaal. Of er nog andere factoren spelen gaat men verder onderzoeken, zoals schimmels, gebrek aan aminozuren door de voeding of het algehele leefklimaat.
De aanbeveling luidt om pasgeboren biggen goed te onderzoeken. Water moet voor (aanstaande) moedervarkens makkelijk toegankelijk zijn en vooral schoon. En als men zeker wil zijn dat het water gedronken wordt kan je er een zuur goedje doorheen gooien genaamd ‘Selko pH E’.
Natuurlijk gedrag
Natuurlijk gedrag en drinken gaan hand in hand, net als eten, spelen en zelf je biggen verzorgen en opvoeden. SINS is daarom een aandoening die terecht is te herleiden tot de wijze waarop varkens in de vee-industrie moeten leven. Het feit dat de wateropname van iedere zeug individueel bij te houden is, geeft aan hoe gecontroleerd en onnatuurlijk dat bestaan is. Met grote gevolgen voor het welzijn van moedervarkens en hun kinderen.
Bron:
- National Center for Biotechnology Information
- Nieuwe Oogst
- Lees op AnimalsToday over het geredde moedervarken Sam:
.
Documentaire SAM een integere liefdesverklaring aan het varken
©AnimalsToday.nl BVR