In Australië zijn in korte tijd zeven nieuwe springspinnen ontdekt. De spinnetjes van amper een halve centimeter groot hebben prachtige kleuren en een van de nieuwe springspinnetjes lijkt wel geschilderd door Vincent van Gogh. Het achterlijf van de spin toont grote overeenkomsten met het schilderij De Sterrennacht uit 1889.
Springspinnen maken geen web maar zitten vast aan een stevige draad. Hun naam geeft precies hun jachttechniek aan, want de kleine spinnetjes bespringen hun prooi met grote precisie. De nieuw ontdekte soorten werden in het westen van Australië gevonden door spinnendeskundige Joseph Schubert uit Melbourne.
.
Meet Australia’s 7 newest species!
Last year I travelled the country collecting specimens of these new peacock spiders (some discovered by citizen scientists!) and spent countless hours in the lab studying them. The paper was published today!
Some welcome news in tough times. pic.twitter.com/sV1gURLqAi
— Joseph Schubert (@j_schubert__) March 26, 2020
.
Schubert was vooral verrast door de grote overeenkomsten in kleur tussen het bewuste schilderij van Van Gogh en één van de nieuw ontdekte soorten, die met de wetenschappelijke naam Maratus constellatus vernoemd is naar De Sterrennacht.
Het gaat om zogeheten pauwspinnen, die net als de vogels pronken met hun achterlijf. In ruststand ziet het spinnetje er bruinig uit, maar zodra de mannetjes een potentiële partner tegen het lijf lopen pronken ze met hun kleurenpracht, zoals te zien in onderstaande video:
.
.
Springspinnetjes komen ook in Nederland voor. Wie wel eens een heel klein donker spinnetje op de vensterbank heeft zien zitten dat bij toenadering snel wegspringt mag zich verheugen in een boeiend huisgenootje, dat ook nog eens familie is van de meest mooie en kleurrijke beestjes die moeder aarde huisvest.
In Australië worden regelmatig nieuwe springspinnen ontdekt. Vorig jaar is er nog een vernoemd naar modeontwerper Karl Lagerfeld:
.
.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl