‘Als slachterijen glazen muren hadden, zou iedereen vegetariër zijn.’ Die ‘glazen muren’ waar Paul McCartney over sprak kunnen zeker helpen bij de beeldvorming, net als undercoverbeelden doen. Zeven jaar geleden publiceerde Animal Rights de meest gruwelijke beelden, opgenomen bij exportslachterij Tielt, de grootste varkensslachter van België. Nu blijkt dat er na die zeven jaar helemaal niks is veranderd. En ook in andere slachterijen gaat van alles mis, maar er wordt amper ingegrepen door de dienst Dierenwelzijn, of door de rechter.

Zeven jaar na horrorbeelden Tielt nog altijd immens dierenleed
Zeven jaar na horrorbeelden Tielt nog altijd immens dierenleed | Foto (Tielt 2017): Animal Rights

Zeven jaar geleden ging Animal Rights een maand undercover aan de slag bij varkensslachterij Tielt. De beelden uit 2017 die naar buiten werden gebracht waren ronduit walgelijk te noemen. Misschien wel de gruwelijkste beelden waren die van een varken dat bij volle bewustzijn ondergedompeld werd in het loeihete broeibad. Dit is onderdeel van het slachtproces dat dient om het ontharen van geslachte varkens te vergemakkelijken. Te zien is hoe het varken los raakt uit de takel en wanhopige pogingen doet om uit het hete water te komen. Tevergeefs natuurlijk, het dier sterft een verschrikkelijke verdrinkingsdood.
.

Tielt niet de enige

Animal Rights België kreeg inzicht in de inspectierapporten over alle varkensslachthuizen in Vlaanderen, van 2019 tot eind 2023. Uit 28 rapporten blijkt al snel dat de misstanden zoals gezien in Tielt, geen incidenten meer te noemen zijn. In 2019 laten de rapporten zien dat het ook bij slachterij Van Hoornweder in Torhout flink mis kan gaan. Ook hier verdronken varkens in het broeibad. Je ziet varkens die na de verdoving toch weer ontwaken, zelfs nog nadat hun keel is doorstoken. Ze komen schreeuwend bij, ondersteboven-hangend aan een ketting in de slachtlijn, om vervolgens bij bewustzijn te verdrinken in het hete broeibad. Op 30 januari 2019, tekent een inspecteur bij Van Hoornweder op:

“Om 14h39 stel ik vast dat een zeug terug bij bewustzijn komt (oogleden open, hangt te trekken aan de ketting) net voor ze de broeibak in gaat. Op dat moment was geen personeelslid aanwezig om in te grijpen.”

Onvoldoende verdoofd

Rum vier jaar na Tielt blijkt dat het ook bij de (inmiddels failliete) slachterij Porc Meat uit Zele niet goed gaat. Een inspecteur constateert het volgende:

“Zeug wordt onvoldoende elektrisch bij verdoofd na CO2 verdoving. Werknemer ziet niet dat zeug onvoldoende verdoofd is en grijpt pas in na opmerking collega, verdooft vervolgens elektrisch maar controleert niet of dit voldoende is, zeug wordt onvoldoende verdoofd opgetakeld en gestoken. Gelijktijdig gaat een zeug bij volle bewustzijn in waterbad, achteraf blijkt deze niet gestoken te zijn door nieuw personeelslid.”

.

Varken in slachthuis Tielt
Varken in slachthuis | Foto: Animal Rights

Bijna zes jaar later laten de inspectierapporten van de dienst Dierenwelzijn in Vlaamse slachthuizen zien dat het nog steeds goed mis gaat. De rapporten bevatten weer een video-opname van een varken dat bij volle bewustzijn verdrinkt in een broeibad.
Echter weigert de dienst Dierenwelzijn deze keer te vertellen om welk slachthuis het gaat:

”Wij melden u dat wij niet op uw vraag kunnen ingaan de naam van het slachthuis mee te delen. Dit gebeurde na de afweging van het belang van het openbaar maken van deze informatie versus het belang van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.”

 

Zeven jaar na horrorbeelden nog altijd dierenleed

Ondertussen zijn we zeven jaar verder na de afschuwelijk beelden van Tielt. Er is nog niks veranderd in deze zeven jaar en het vechten tegen deze verwerpelijke daden wordt juist steeds moeilijker gemaakt. De dienst Dierenwelzijn houdt met opzet verborgen welke slachterijen overduidelijk de fout in blijven gaan. En onlangs deed het Hof van Cassatie de rechtelijke uitspraak dat dierenrechtenorganisaties niet langer als burgerlijke partij dierenleed voor de rechter kunnen brengen, zodat de daders niet gestraft kunnen worden. Straffen door de dienst Dierenwelzijn gebeurt bijna niet. In vrijwel alle documenten die Animal Rights inzag blijft het bij waarschuwingen zonder dat het ooit tot boetes komt.

varkens
Varkens nog steeds bij bewustzijn gedood in slachthuis Torhout | Foto: Animal Rights

Een eerste stap tot verbetering zou transparantie zijn. Maak de namen van de slachthuizen die de fout ingaan, bekend, zodat de supermarkten er hun handen vanaf kunnen trekken. En zorg vervolgens voor meer toezicht op wat er zich achter gesloten deuren afspeelt. Plus hang daar, zodra het fout gaat, boetes en sancties aan vast.
.

Weer beeld van gruwelijk mishandelde varkens in Nederlands slachthuis

Glazen muren afgeplakt

Of de consument echt zelf wil weten wat er precies achter die muren gebeurt, de zogenaamde glazen muren, is een ander verhaal. Bij slachterij Westfort in IJsselstein kan je de doormidden gesneden kadavers van de geslachte varkens aan de slachthaak voorbij zien gaan. Dit als ze van het ‘vieze’ naar het ‘schone’ gedeelte gaan om daar verder uitgebeend te worden. Zodra automobilisten die gebruik maken van de N210 gingen klagen over dit uitzicht, werd de kant van de snelweg al snel afgeplakt. Zodat ook deze varkens anoniem en ongezien blijven totdat ze onherkenbaar verpakt in een plastic bakje in de supermarkt eindigen.

Bronnen:

‘De horror gaat gewoon door in slachthuis Tielt’

Levend gekookte varkens in slachthuis geen uitzondering

©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen