Het Ruaha Carnivore Project (RCP) heeft via een bericht op Facebook bekendgemaakt dat er vlak buiten het Ruaha National Park in Tanzania zes leeuwen vergiftigd zijn. Bovendien heeft dit indirect tot de vergiftiging en dood van 74 bedreigde aasgieren geleid.
Het Ruaha Carnivore Project is in 2009 gestart door Dr. Amy Dickman van de Wildlife Conservation Research Unit van de Universiteit van Oxford, die destijds samen met twee collega’s uit Tanzania in een tentje bij het dorp Kitisi leefde. Ze wilden ontdekken hoe het voor de dorpelingen is om zij aan zij met gevaarlijke wilde dieren te leven en wat de impact is op populaties wilde dieren als mensen deze dieren doden, vaak ter bescherming van zichzelf en hun vee.
Massavergiftiging
In het Facebookbericht gaf RCP te kennen dat er sprake was van massavergiftiging in een Wildlife Management Gebied (WMA) vlak buiten het Ruaha National Park. Het RCP team werd erop gealerteerd doordat ze een melding van een sterftegeval ontvingen, afkomstig van de zender van een halsband van één van de leeuwen. Direct op de melding afgegaan troffen zij daar een afschuwelijk tafereel aan. De kadavers van zes leeuwen werden gevonden. Een volwassen leeuwin, drie jongvolwassen leeuwinnen en twee jongvolwassen mannetjesleeuwen, vermoedelijk vergiftigd aangezien ze bij het gedumpte kadaver van een koe lagen.
Neveneffect
Deze op zich al tragische gebeurtenis had als minstens zo verontrustende neveneffect dat ook nog eens tientallen bedreigde aasgieren, die zich tegoed hadden gedaan aan de kadavers, dood of in kritieke toestand werden aangetroffen. Een zoektocht van het RCP in samenwerking met collega’s van het Wildlife Conservation Society Tanzania Program (WCS), de autoriteiten van het park en andere lokale instanties bracht het aantal dode gieren op een totaal van 74. Vier gieren werden levend gevonden, waarvan drie het dankzij behandeling door het WCS team overleefd hebben.
Volgens Generaal-Majoor Gaudence Milanzi van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Toerisme in Tanzania is de overheid een onderzoek gestart naar de toedracht van het incident, maar wijst alles op vergiftiging en is er ook al een verdachte aangehouden.
Wraakactie
Het RCP team denkt het om een wraakactie van veehouders gaat, omdat een aantal leeuwen recentelijk koeien had gedood. In de landerijen van de dorpen die het nationale park omringen wordt veel vee gehouden. Zo nu en dan komen daar leeuwen op af, en om hun vee te beschermen tegen aanvallen gebruiken veehouders regelmatig gif. In 2014 vond er een soortgelijk incident plaats toen in de buurt van een WMA bij Mara (Serengeti) een veehouder zeven leeuwen had vergiftigd omdat ze zijn vee hadden aangevallen. Het team van RCP zegt in hun Facebookbericht:
“Het houden van vee is ontzettend belangrijk voor de lokale bevolking. Carnivoren kunnen enorme economische en culturele problemen veroorzaken wanneer zij het vee aanvallen. En op het moment dat de lokale bevolking niet kan profiteren van de leeuwen is het niet erg verrassend dat zij dan de dieren doden. Het is daarom van groot belang dat we aanvallen van leeuwen op het vee weten te voorkomen.”
Meer halsbanden
De organisatie geeft aan zich nog meer in te willen gaan zetten, onder andere door meer leeuwen van halsbanden te voorzien. Op deze manier willen ze achterhalen wat het werkelijke aantal dieren is dat gedood is in conflictsituaties met mensen rondom Ruaha, zodat dit cijfer in de toekomst verder omlaag gebracht kan worden:
“Wat er is gebeurd is verschrikkelijk, maar het geeft duidelijk weer hoe waardevol het is dat we de leeuwen van halsbanden voorzien. Zonder de meldingen van de zenders van deze halsbanden is de kans dat we zoiets ontdekken erg klein, vooral in afgelegen gebieden. Het benadrukt ook het belang van nauwe samenwerking ter plekke met partners als WCS, Ruaha Nationaal Park en Tanzania Nationale Parken, want ook in dit geval bleek dat we daardoor sneller en adequatere konden reageren en tenminste een aantal dieren levend werd gevonden en kon worden behandeld.”
Bronnen: New China, LAD Bible, Tanzania Tourist Board, Ruaha Carnivore Project/Facebook, Ruaha Carnivore Project ©AnimalsToday.nl Rianne Kingma
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Het is toch niet zo moeilijk. In de supermarkten liggen Afrikaantjes boontjes, aspergetopjes en wat al niet. Die worden geteeld op plaatsen die voorheen werden gebruikt door plaatselijke boeren, of ongerept waren. Het waren wordt spaarzaam gebruikt, maar tocht treft dit de plaatselijke akkerbouwers ernstig. Ze gebruiken ook water en moeten verhuizen. De veehouders op hun beurt hebben nog minder water en moeten weiden op gronden die daar eigenlijk niet of minder geschikt voor zijn. Het leefgebied van jagers en aaseters wordt kleiner.
E.e.a. heeft stammenoorlogen en moord op bedreigde diersoorten tot gevolg.
Er is dus een directe link tussen voeding hier en oorlog en uitsterven van soorten daar. Hoe moeilijk kan het zijn om gewoon seizoensgroenten en -fruit te eten?
Des te lekkerder smaken de boontjes en asperges in het seizoen.