Deze week (van 9 tot 15 juni) is het Zero Plastic Week: zo’n tienduizend deelnemers mogen in deze week geen nieuw plastic kopen. Het initiatief wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd en heeft tot doel mensen meer bewust te maken van het probleem dat plastic oplevert.
Vera Aarden, medeoprichtster van het initiatief:
“Een plastic zak die we gemiddeld 15 minuten gebruiken, kan 500 jaar in het milieu blijven bestaan. Dit is een bizarre verhouding.”
Plastic komt grotendeels uiteindelijk in onze zeeën en oceanen terecht. Door verwering, zonlicht en golfslag valt dit plastic uit elkaar in kleine stukjes. Dit leidt tot ernstige verontreiniging. De zogenaamde plastic soep neemt dagelijks in omvang toe.
Deelnemers van de Zero Plastic week mogen de hele week géén nieuw plastic aanschaffen, maar ze mogen wél gebruik maken van plastic dat ze al hebben, zoals bijvoorbeeld een tandenborstel, boterhamzakjes, etc. Maar als deze producten opraken, worden de deelnemers geconfronteerd met een uitdaging! Dit geldt ook voor levensmiddelen die worden verpakt in plastic. De initiatiefnemers willen op deze manier mensen bewust maken, en tegelijkertijd de consumptie van plastic verminderen.
De hele week vinden er activiteiten plaats in het kader van Zero Plastic Week. Er worden verschillende Clean-ups georganiseerd op 15 juni, waaronder Zwerfafval oprapen in Den Haag met Vuil Raap Troep en Beach Clean-up in Zandvoort aan Zee.
Op 17 juni wordt de petitie voor behoud en uitbreiding van statiegeld aan de Tweede Kamer aangeboden door Recycling Netwerk en Stichting Ons Statiegeld.
Voor meer informatie over Zero Plastic Week, klik hier.
Bron: Zero Plastic Week ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
In plaats van het statiegeld af te schaffen zou er juist op meer plastic statiegeld geheven moeten worden. De praktijk leert namelijk dat dan 95% terug komt. Zonder statiegeld is dat ongeveer slechts 50%. In Etten-Leur heeft de gemeente een systeem ontwikkeld waarbij voor alle plastic een bedrag per kg. uitgekeerd wordt aan degene die het inlevert. Zo is het dus bijvoorbeeld ook voor kinderen leuk om plastic te verzamelen en op die manier wat extra geld te verdienen. Het plastic verdwijnt uit het milieu en het bespaart de gemeente ook nog geld.
GOED IDEE…MAAR IS SIMPELWEG MINDER PLASTIC GEBRUIKEN NIET DE EERSTE KEUS? SELECTIEF KIEZEN VOOR BETER VERPAKT PRODUCT, EN TELKENS EEN KLACHT UITEN OVER ELKE KEER DAT EEN ACCEPTABELE VERPAKKING ONTBREEKT HELPT OOK.