Niet alleen het oppervlaktewater van oceanen is bezaaid met plastic. Uit een analyse van 18.000 uur aan videobeelden van de diepzee blijkt dat de bodem ook vol ligt met metaal, plastic en ander afval.
Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van het Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI). De onderzoekzoekers maakten gebruik van video-opnamen van de afgelopen 22 jaar. Daarop werden meer dan 1.500 observaties van afval geregistreerd op plekken verspreid over de oceanen.
In ongeveer een derde van de gevallen gaat het om plastic, waarvan de helft plastic zakken. Daarnaast werd er veel metaal gevonden, meestal aluminium, blik of staal. Ook werd er veel touw, glas, stof en vissersmateriaal aangetroffen.
Het afval ligt vooral tegen steile wanden van onderwaterkloven en verspreidt zich dus niet gelijkmatig over de bodem van de oceanen. Vaak ligt het in de diepste delen van de kloven meer dan 2.000 meter onder het wateroppervlak. Omdat op deze plaatsen ook natuurlijke resten worden gevonden zoals hout en bladeren gaan de onderzoekers ervan uit dat het afval niet van schepen afkomstig is maar van het vaste land. Het feit dat het afval zo diep in de oceanen ligt is nog slechter voor het milieu. De temperatuur is er namelijk erg laag er is weinig zuurstof en geen zonlicht waardoor het afval nog moeilijker wordt afgebroken.
“Ik was verrast zoveel afval te vinden in diepere wateren. We gaan er normaal niet van uit dat onze dagelijkse activiteiten het leven kilometers diep in de oceaan schade toebrengt,” aldus Kyra Schlining, hoofdonderzoekster van het project.
Trash in the deep sea: Bringing a hidden problem to light
Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?