Met financiële steun van verschillende provinciën voeren Staatsbosbeheer en het Natuurhistorisch Genootschap (NHGL) in het kader van Natuurkwaliteitsimpuls van 2010 tot 2013 onderzoek uit op verschillende plekken in Nederland. In Nationaal Park De Meinweg (provincie Limburg) is nu al een variatie in soortenrijkdom van 6000 soorten gevonden. Ook de zeer zeldzame en bedreigde paddenstoel, de dwergvaalhoed, werd er aangetroffen.
Aan de rand van een afgelegen plek waar op 1 juni van dit jaar in het kader van Dood doet Leven het kadaver van een vrouwelijk wild zwijn was neergelegd, zijn op 1 oktober vier soorten paddenstoelen ontdekt. Drie van de vier soorten komen algemeen voor, echter bleek ook de zeer zeldzame en bedreigde dwergvaalhoed hier te groeien. Deze paddenstoel, ook wel brandplekpaddenstoel genoemd, groeit op gronden die zeer rijk aan voedingsstoffen zijn. Normaal groeit hij op plaatsen die door branden voedselrijk zijn, nu is hij dus aangetroffen op een door een kadaver rijk aan stikstof gemaakte plaats.
Dood doet Leven is een project waarin een aantal natuurorganisaties dode dieren (die een natuurlijke dood zijn gestorven) terugbrengen in de natuur om zo de terugkeer van zeldzame aaseters te bevorderen (zie wetgeving). Het project is bedoeld voor de grote aaseters, maar de kleinsten profiteren er net zo goed van. Aasvliegen en –kevers komen op de kadavers af en zelfs de dwergvaalhoed vindt er nu een geschikte plek! Dood hout is uit onze natuur niet weg te denken, dode dieren zijn minstens zo belangrijk!
Bron: Natuurbericht ©PiepVandaag.nl Gijsbert van Gils