Meer dan 100 wilde dieren, waaronder acht zeldzame Indische neushoorns, zijn omgekomen tijdens de recente overstromingen in nationaal park Kaziranga in Assam, in het noordoosten van India. Het is moessontijd en de regio wordt geteisterd door extreme regenval.
Het Kaziranga-park in de staat Assam is de thuisbasis van ’s werelds grootste populatie eenhoornige Indische neushoorns (Rhinoceros unicornis), die rond de eeuwwisseling met uitsterven bedreigd werden. Kaziranga staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en herbergt ruwweg nog 2.400 Indische neushoorns, het grootste deel van de totale, nog resterende populatie.
Door de extreme moessonregens van dit jaar staat bijna 85 procent van het reservaat onder water. Inmiddels zouden al zeker honderd wilde dieren zijn verdronken, waaronder acht van de zeldzame neushoorns. Parkfunctionarissen vertelden de Hindustan Times dat de acht neushoorns verdronken tijdens de recente regens, terwijl een andere Indische neushoorn vorige maand een natuurlijke dood stierf. Het park kent de regel dat het in het uiterste geval mensen neerschiet om de neushoorns te beschermen.
Tientallen andere dieren, waaronder herten, buffels en stekelvarkens hebben het ook niet gered. Veelal door verdrinking, hoewel anderen werden geraakt door voertuigen, terwijl ze probeerden te ontsnappen aan het wassende water.
De Indische neushoorn leeft solitair en komt voor in 7 versnipperde gebieden in Noord-India en in twee gebieden in Nepal. Ze leven in laaggelegen moerassige gebieden, waar het water snel tot flinke hoogte kan stijgen. Vroeger kwam de Indische neushoorn voor in het westen van Pakistan, over geheel Noord-India en het zuiden van Nepal. Op de Rode Lijst van IUCN hebben ze de status ‘kwetsbaar’. Exacte cijfers over de nog resterende aantallen op dit moment zijn niet bekend.
In onderstaande video zijn beelden te zien van het Kaziranga-park en de bewoners onder meer normale omstandigheden:
.
.
De overstromingen hebben inmiddels ook aan meer dan 200 mensen het leven gekost en miljoenen mensen zijn ontheemd in Assam, Nepal en Bangladesh. Duizenden dorpen staan onder water en er zijn honderden opvangkampen opgezet om ontheemden een heenkomen te bieden.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl BVR