Voor het eerst in vier jaar hebben natuurbeschermers beelden gemaakt van zeer zeldzame bedreigde tijgers in het westen van Thailand. Begin dit jaar werden drie jonge Indo-Chinese tijgers (Panthera tigris corbetti) op camerabeelden vastgelegd, waarvan er hooguit nog een paar honderd in het wild voorkomen.
De beelden werden gepubliceerd vanwege Global Tiger Day (29 juli), als onderdeel van een gezamenlijk monitoringsprogramma tussen het Thaise Departement of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP), de wereldwijde organisatie voor de instandhouding van wilde katten Panthera en de Zoological Society of London (ZSL).
Teken van hoop
Dit biedt hoop voor de toekomst en zou kunnen betekenen dat de tijgers terugkeren naar de bossen. De grote katten zijn inmiddels bijna uitgestorven door stroperij en de verkoop in de illegale handel in wilde dieren. Hoofdwetenschapper en programmadirecteur van Tiger voor Panthera, John Goodrich:
“In een zee van nieuws die twijfel zaait over de toekomst van de natuur van onze planeet, is deze ontwikkeling een teken van hoop en een mogelijke kering van het tij voor de bedreigde tijger in Thailand.”
Jonge Indo-Chinese tijgers
De tijgers zijn zuidwaarts verhuisd van een gevestigde broedpopulatie. Hierbij legt tenminste één tijger zo’n 80 kilometer af om een nieuw gebied nabij de grens met Myanmar te bereiken. Dit is een afgelegen en bergachtig deel van Thailand, bedekt met tropische bossen. De locatie is niet bekend gemaakt om de dieren te beschermen tegen stropers. Regionaal coördinator van Zuidoost-Azië voor Panthera, Chris Hallam:
“We denken dat de tijgers vrij jong zijn en dat het allemaal mannetjes zijn. We weten niet of ze in dat gebied zijn, maar we houden het goed in de gaten. Hun aanwezigheid zou het herstel betekenen van een gebied waar vroeger tijgers leefden en waar ze nu opnieuw worden verwelkomd.”
Bedreigd
Wereldwijd leven er naar schatting 3.900 tijgers in het wild. Honderd jaar geleden waren dit er maar liefst 100.000, waarvan de meerderheid in India leefde. In Thailand leven nu zo’n 160 tijgers. De hoofdoorzaak van deze drastische daling is de stroperij. Er wordt op de dieren gejaagd en ze worden gedood. Er gaan miljarden dollars om in de illegale handel in wilde dieren. Ook zijn lichaamsdelen, zoals botten en de huid, gewild op de traditionele medicijnenmarkt. Daarnaast is hun leefgebied vernietigd door houtkap en menselijke opmars.
Tijgers leefden in verschillende landen in Azië, maar tegenwoordig worden ze met uitsterven bedreigd. In China, Cambodja, Laos, Vietnam en een groot deel van Myanmar komen ze niet meer voor. De Kaspische, Javaanse en Bali tijgers zijn uitgestorven. De Zuid-Chinese tijger is mogelijk ook al uitgestorven in het wild.
Global Tiger Recovery Program
In 2010 hebben dertien landen met tijgerpopulaties tot doel gesteld om het aantal wilde tijgers in 2022, het jaar van de tijger in de Chinese dierenriem, te verdubbelen. Het Global Tiger Recovery Program is vooral succesvol in Nepal en India, maar in andere landen niet. De waarnemingen in Thailand zijn belangrijk voor het voortbestaan van de hele soort. Chris Hallam:
“Thailand is absoluut essentieel voor tijgerpopulaties en het behoud van tijgers. Voor de Indo-Chinese tijger is dit de laatste hoop om te herstellen.”
De twee grootste populaties van Indo-Chinese tijgers bevinden zich in het westen en oosten van Thailand. De nieuwe waarnemingen zijn het resultaat van inspanningen van zeven jaar lang, waarbij gebieden beter zijn beschermd, parkwachters zijn opgeleid, wetshandhaving is versterkt en wordt samengewerkt met dorpen in de omgeving. ZSL’s Chief Technical Advisor in Thailand, Eileen Larney:
“Om getuige te zijn van toproofdieren zoals tijgers, betekent terugkeer naar bossen dat het ecosysteem herstelt, wat goed is voor alle dieren in het wild.”
Bronnen:
- CNN
- Panthera
- Zoological Society of London
- Lees ook:
.
Nog altijd levendige Europese handel in tijgers en tijgerproducten
.
©AnimalsToday.nl Jane Sauer