Een boer vond in het oosten van India een knalgeel diertje toen hij aan het werk was. Het blijkt een zeer zeldzame schildpad te zijn wiens kleur veroorzaakt is door albinisme.
Citroen
De boer, Basudev Mahapatra, nam het dier mee naar huis en bracht het later naar bosambtenaren. Conserveringsdeskundigen keken vervolgens naar het dier. Een van de deskundigen, Siddhartha Pati, zei tegen CNN dat hij nog nooit zo’n soort schildpad had gezien. De boer dacht even dat het een citroen was, maar toen hij beter keek zag hij dat het een schildpad was.
Volgens Pati komt de gele kleur door albinisme. Dit is een aangeboren aandoening waarbij er een gedeeltelijke of volledige afwezigheid is van het tyrosine pigment. Volgens de National Geographic is albinisme zeldzaam, maar het heeft grote gevolgen voor de dieren. Albino prooidieren zijn beter zichtbaar voor roofdieren omdat ze geen schutkleuren hebben. Ook zijn stropers erg geïnteresseerd in albino’s omdat ze zeldzaam zijn en daardoor meer geld waard zijn.
‘I haven’t seen such a turtle in my life ever’ – Rare yellow turtle rescued in India pic.twitter.com/RyIYxQv7Mz
— Reuters (@Reuters) July 20, 2020
Vrijgelaten
De gevonden schildpad is tussen de anderhalf en twee jaar oud. De Association for Biodiversity Conservation redt regelmatig schildpadden en krabben, die vrijgelaten worden in het water. Ook deze schildpad is ondertussen losgelaten in het wild in Balasore, in het oosten van India. Het dier is een Indiase flapshell schildpad. Deze waterschildpad komt veel voor in Pakistan, Sri Lanka, India, Nepal, Bangladesh en Myamnar. De schildpadden zijn omnivoor en eten kikkers, slakken en waterplanten.
Dit is de tweede keer dat in India een albino schildpad is gevonden. Een vergelijkbare vondst werd in 2016 in Australië gedaan. Het diertje was nog heel jong en had een groene kleur. De vrijwilligers die hem vonden, hebben hem de naam Little Alby gegeven.
Cute! This little guy’s name is Alby and he’s an extremely rare albino sea turtle. https://t.co/9h45bY39DQ pic.twitter.com/aFGnH5yfHz
— Greenpeace USA (@greenpeaceusa) February 13, 2016
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma