De Borneogoudkat, een zeldzaam zoogdier dat bijna nooit wordt gezien, is vastgelegd op camera in het regenwoud van Borneo. Extra bijzonder was dat deze kat en vier andere met uitsterven bedreigde diersoorten werden gefotografeerd in een deel van het woud dat grotendeels gekapt is. Dit wijst erop dat, ondanks verstoringen in de regenwouden, sommige diersoorten toch kunnen overleven.
De Borneogoudkat is slechts enkele malen op camera vastgelegd, en voor het eerst in het wild in 2003. Deze zeer schuchtere kat, die enigszins lijkt op een huiskat, werd als uitgestorven beschouwd, totdat in 2009 en 2010 nieuwe foto’s aantoonden dat er toch hoop voor zijn voortbestaan is.
Wetenschappers aan de Zoological Society London (ZSL) en Imperial College London hebben nu meer dan 12 foto’s verzameld tijdens een onderzoek in het Kalabakan bosreservaat in Maleisisch Borneo, waar het dier met vier andere katachtigen in een zeer leeggekapt gebied leeft: een omgeving waarvan men dit nooit zou verwachten.
Dr. Robert Ewers van het Imperial College in Londen, zegt dat de foto’s het bewijs zijn dat grote zoogdieren kunnen leven in gebieden waar commercieel hout wordt gehakt. Volgens hem is dit veelbelovend voor andere bedreigde diersoorten.
“We waren verbaasd toen we zagen hoeveel diersoorten leven in een gebied dat wordt gebruikt voor de handel van hout’ aldus Robert Ewers.
De ‘cameraval’, waarmee de kat is vastgelegd, maakt automatisch een foto wanneer een dier de infraroodsensor activeert. Deze techniek heeft voor een revolutie gezorgd in het bestuderen en beschermen van wilde dieren, omdat wetenschappers op deze manier beeldmateriaal van zeldzame, bedreigde diersoorten kunnen verzamelen, terwijl de dieren hier bijna niets van merken. Dankzij dit soort camera’s zijn zeer belangrijke ontdekkingen gedaan, zoals de gefotografeerde amoerluipaard in China en de Javaanse neushoorn.
Bron ©PiepVandaag.nl Brechje van Otterdijk
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Comments are closed.