Olifanten Jahn en Chok waren 30 jaar lang het slachtoffer van toeristisch dierenleed in Thailand. Ze werden gedwongen om iedere dag urenlang ritjes te maken in de brandende zon, met toeristen op hun rug of om boomstammen te verplaatsen. World Animal Protection redde de olifanten en bracht ze naar het ethisch verantwoorde Thaise olifantenopvangcentrum ‘Following Giants’ op Koh Lanta.
De beste vrienden kregen een tweede kans om hun leven samen door te brengen in dit toevluchtsoord, zonder pijn te hoeven lijden. Een medewerker van Following Giants zei:
“De inheemse olifanten hebben hun laatste ritjes gemaakt en hun laatste boomstammen getild. Het is nu tijd voor ons om deze zachtaardige reuzen te volgen, terwijl zij de weg wijzen.”
Helaas is Chok in 2020 plotseling overleden:
“We zijn zo trots dat Chok de laatste maanden van zijn leven in het olifantvriendelijke Following Giants heeft mogen wonen, waar hij de vrijheid had om gewoon een olifant te zijn. Jahn mist haar beste vriend zeker, maar we zijn zo dankbaar voor de kostbare tijd die ze nog samen in het opvangcentrum hadden.”
.
Toeristisch dierenleed
Voor deze olifanten liep het goed af, maar er zijn helaas nog steeds olifanten die dagelijks lijden voor toeristische doeleinden. Het lijkt voor velen een droom, op reis door de jungle zittend op een olifant. Avontuurlijk en ‘in harmonie met de natuur’. Wat is hier nou mis mee? Het lijkt misschien allemaal onschuldig dat rijden op een olifant, maar niets is minder waar. Achter de schermen van deze toeristische attractie gaat intens dierenleed schuil.
.
.
Om hun wil te breken worden jonge olifanten vastgeketend en beroofd van elk sociaal contact met andere olifanten. Ze worden vaak geslagen en krijgen geen voeding, water of rust, waardoor de dieren zo verzwakt zijn dat ze niet terug kunnen vechten. Olifanten zijn zeer intelligente en emotionele wezens, wanneer zij tot het uiterste worden gedreven, reageren zij net zoals mensen onder grote stress.
.
Meeste grote reisorganisaties Nederland scoren goed op dierenwelzijn
.
Het leven van een olifant in gevangenschap is heel anders dan een olifant die in het wild leeft, waar ze per dag afstanden afleggen van zo’n dertig kilometer en sterke banden hebben met andere olifanten. Wilde dieren als olifanten zijn niet geschikt als toeristische attractie.
.
#GNvdD: Geen toeristenritjes meer voor 78 olifanten in Thais olifantenpark
Zeg nee tegen toeristisch dierenleed
Iedereen kan ervoor kiezen om ‘nee’ te zeggen tegen olifantenritten en zo deze wrede praktijken te stoppen. Ga je op reis? Kies dan voor activiteiten die niet schadelijk zijn voor dieren of mensen ter plaatse.
Bronnen:
- One Green Planet
- World Animals Protection USA/YouTube
- Lees ook op AnimalsToday:
.
Love & Bananas: Documentaire over olifanten in nood in Thailand
©AnimalsToday.nl Jane Sauer