Tijdens de Zeezoogdierdagen van 22 t/m 24 februari op Texel zullen directe bedreigingen voor zeezoogdieren als onderwatergeluid, plastic, verstrikking, aanvaringen en walvisvaart maar ook bescherming in (inter)nationaal natuurbeleid op verschillende manieren aan bod komen. De Werkgroep Zeezoogdieren organiseert voor het derde achtereenvolgende jaar dit evenement voor liefhebbers van zeezoogdieren.
In de Nederlandse wateren leven de gewone en grijze zeehond, en vier inheemse walvisachtigen: bruinvis, dwergvinvis, witsnuitdolfijn en tuimelaar. De gewone dolfijn, bultrug, potvis en griend worden ook steeds vaker waargenomen. De Noordzee en andere wateren worden steeds intensiever door de mens gebruikt waardoor zeezoogdieren in de knel dreigen te komen.
Naast populairwetenschappelijke lezingen zullen andere activiteiten zoals de Zeezoogdiermarkt, workshops, films en presentaties een breed publiek aanspreken. Omdat het voorjaarsvakantie is in heel Nederland is zijn er parallel aan elkaar activiteiten te doen die ook voor kinderen en gezinnen heel leuk zijn. Veel activiteiten zijn gratis.
Hoogtepunten van deze Zeezoogdierdagen zijn:
– Vrijdagavond: ooggetuigenverslag van de scheepsarts van de Willem Barendsz, die de Nederlandse walvisvaart bespreekt, maar vooral ook hoe hij het ervaren heeft om in ’56-’57 mee te gaan op walvisjacht.
– Zaterdagavond: Philip Hoare (schrijver) en Andrew Sutton (documentairemaker en fotograaf). Philip heeft zich verdiept in het boek Moby Dick en kan hier veel over vertellen en is in de ban geraakt van walvissen. Dat laatste deelt hij met Andrew die als fotograaf en filmer ons mee laat kijken in de wereld van de walvissen. Deze avond is in het Engels.
– Zondag: mobiele walvisziekenhuis van SOS Dolfijn in StayOkay, bezoek aan de bottenschuur ‘Groenland’ van Adrie en Ineke Vonk, workshop ‘dieet onderzoek’ en zoveel meer leuke activiteiten.
En voor de geïnteresseerden natuurlijk ook het lezingenprogramma zaterdag met diverse (inter)nationale sprekers.
Meer informatie en kaarten bestellen kan via de website www.werkgroepzeezoogdieren.nl. Iedereen is welkom.
Persbericht Werkgroep Zeezoogdieren