Wetenschappers in Japan hebben een zeeslak ontdekt die zichzelf onthoofdt. Terwijl het lichaam langzaam afsterft, weet het hoofd te overleven en groeit er een geheel nieuw lichaam aan. Dit is hoogstwaarschijnlijk een manier om van parasieten af te komen.
Bewegende kop
Eerder schreven wij over een zeeslak met een wegwerppenis, maar deze ontdekking lijkt van een geheel ander kaliber. De zeeslak – genaamd Sacoglossa – is een herbivoor die voornamelijk voorkomt in de Stille oceaan en Caribische zee. Deze slak was al eerder een geliefd object van onderzoek, maar deze vorm van autotomie, waarbij een organisme delen van het lichaam afwerpt en herstelt, was nieuw voor hen. Sayaka Mitoh en haar collega Yoichi Yusa van de Nara Women’s University ontdekten deze bijzondere overlevingsstrategie:
“We waren verrast om te zien dat de kop bewoog vlak na autotomie.”
Parasieten
Het onderzoek werd uitgevoerd op drie gekweekte zeeslakken en één wilde. Daarbij wierpen zij hun hoofden af en lieten een lichaam vol functionerende organen achter, van de nieren tot aan de geslachtsorganen. Hoewel de lichamen het maximaal een maand volhielden, waren de wonden aan het hoofd binnen een dag genezen. Vervolgens ontstond er een geheel nieuw lichaam, met organen en al. De Japanse onderzoekers concludeerden dat de slakken deze methode waarschijnlijk ontwikkeld hebben om zich te ontdoen van parasieten.
Fotosynthese
De vraag was alleen waar deze slakken zonder spijsverteringssysteem de energie vandaan haalden om een nieuw lichaam te bouwen. Volgens professor Maria Byrne van de Universiteit van Sydney is de truc dat deze slakken algen verzamelen en de fotosynthese hiervan benutten, ook wel bekend als kleptoplastie:
“Ik noem ze zonne-energieslakken.”
Byrne is zeebioloog en heeft eerder autotomie onderzocht bij zeesterren. Ook bij die dieren komen er soorten voor die een geheel nieuw lichaam kunnen creëren vanuit een afgeworpen arm, waarschijnlijk om gebieden te koloniseren.
Hoewel al langer bekend is dat er verschillende ongewervelden bestaan die in staat zijn delen van hun lichaam te regenereren, blijkt maar weer dat er ook nog altijd veel is dat wij niet weten over het dierenrijk.
Bronnen:
© AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?