In de dierenwereld zijn vaders die voor de kinderen zorgen redelijk zeldzaam. Stiefvaders die voor de kroost zorgen, helemaal uitzonderlijk. Er is een zeeslakkensoort, waar de man er niet zo’n moeite mee heeft zich op te werpen voor de verzorging van de kids, zelfs niet als ze niet van hem zijn.
In het algemeen heeft evolutie bepaald dat diersoorten hun succes van voortbestaan maximaliseren doordat de mannetjes veel paren, vaak met verschillende partners en zich weinig bemoeien met het daadwerkelijke grootbrengen van de kroost.
Als er al sprake is van een zorgrol van het mannetje, dan in ieder geval wel voor de eigen kinderen, zoals je bijvoorbeeld bij zeepaardjes ziet. Mannetjes van de zeeslakkensoort Solenosteira macrospira geven daar niets om. Zij dragen zakken met eitjes bij zich, waarvan maar een vierde van hen zelf is.
Deze bijzondere slak leeft in de modder van Baja California in Mexico. Het vrouwtje is heel promiscue en paart makkelijk met meer dan een dozijn verschillende mannetjes. Wanneer ze met de laatste minnaar klaar is, dumpt ze haar zakje met bevruchte eitjes zo bij hem op zijn dak, letterlijk… Want de eitjes kleven vast aan zijn slakkenhuis.
De slakkenman sleept de boel vervolgens een maand met zich mee, totdat de eitjes uitkomen. Ook komt het regelmatig voor dat het mannetje de slakkeneitjes van meerdere vrouwtjes met zich meedraagt.
Het “vaderschap” wordt zonder morren aangegaan, al vallen de mannetjes wel flink af gedurende de periode. Deze slak is de enige soort waarvan bekend is dat juist de mannetjes zoveel moeite doen om zorg te dragen voor het succes van hun nakomelingen.
Waarom ze dat doen is nog niet duidelijk, maar één reden die geopperd wordt is dat ze door te laten zien goed voor de eitjes te kunnen zorgen, juist weer aantrekkelijker worden voor andere dames. Een andere verklaring is dat dit de prijs is die ze moeten betalen om te hebben mogen paren.
Bron ©PiepVandaag.nl