Ongeveer 42.000 bedreigde zeeschildpadden worden jaarlijks wereldwijd gedood en dat is slechts een telling van het aantal legaal gedode dieren. Dit stelt een nieuwe studie van de Universiteit van Exeter in Engeland.

zeeschildpadden
Caretta caretta schildpad op Zakynthos | Foto: Barbara Schriek

De cijfers laten zien dat jacht op zeeschildpadden legaal is in 42 landen en gebieden, waaronder Australië, Japan en Mexico. Papua New Guinea zegt verantwoordelijk te zijn voor meer dan 36% van de legaal gedode zeeschildpadden ieder jaar.

“We schatten dat er sinds 1980 meer dan twee miljoen zeeschildpadden legaal zijn gedood in deze landen”, verklaren de auteurs van de studie.

Alle zeven soorten zeeschildpadden zijn bedreigd in het wild. De groene zeeschildpad – waarvan meer dan 37.000 legaal gedood worden – is bestempeld als ‘bedreigd’ door de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Het WNF zegt dat de bedreiging van de lederschildpad zelfs kritiek is in sommige gedeelten van de wereld.

De Universiteit van Exeter gaf een verklaring waarin stond dat zeeschildpadden nu internationaal beter beschermd zijn dan in voorgaande jaren, omdat 180 landen de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) hebben getekend, waarin staat dat het verboden is om te handelen in producten gemaakt van schildpadden.

De auteurs van de Exeter-studie laten weten dat het hoge aantal legale doden, de illegale handel van schildpadproducten en het aantal schildpadden dat overlijdt door commerciële vissers heel slecht nieuws is voor de schildpadden. Frances Humber, auteur van het report in een email aan The Huffington Post:

“Ondanks de verhoogde nationale en internationale bescherming van zeeschildpadden blijft het legaal doden een grote oorzaak van de bedreiging. Toch is het waarschijnlijker dat slechts een fractie van de huidige zeeschildpadden legaal gedood worden en dat een grotere bedreiging de illegale visserij en bijvangst is”.

Uiteindelijk zeggen de auteurs te hopen dat het nieuwe onderzoek bewustzijn zal creëren voor de zeeschildpad en dat het landen doet nadenken over hun jachtmaatregelen.

Bron: Huffington Post ©PiepVandaag.nl Barbara Schriek