Er spoelen steeds meer zeepaardjes aan in Nederland. Voorheen kwam dit haast niet voor, maar sinds 2021 worden er dode en ook steeds meer levende exemplaren gevonden. Er zijn dit jaar meer zeepaardjes naar opvangcentra gebracht dan ooit tevoren.

zeepaardjes
Zeepaardjes spoelen steeds vaker aan op Nederlandse stranden | Foto: David Clode on Unsplash

Zeepaardjes verkiezen vooral warmere wateren. Dat is waarom ze meestal niet in de buurt komen van de Nederlandse kusten. Sinds de temperatuur van het water is gestegen is dit echter veranderd. In januari en februari 2022 zijn er meer zeepaardjes aangetroffen dan tijdens de winter van 2021.

Lars Kuijpens van zeeaquarium De Noordwester:

“Wandelaars hebben recent bij ons op Vlieland twee levende exemplaren gebracht die ze op het strand vonden.”

Definitieve aantallen zijn lastig te geven, maar in Bergen aan Zee, Huisduinen en op Terschelling werden er ook zeepaardjes gevonden. Bij IJmuiden en op Texel zelfs levende exemplaren.

Klimaatverandering

“We hebben nu acht levende exemplaren in ons aquarium. Dat was twee, drie jaar geleden nog ondenkbaar”, aldus Jarco Havermans van Ecomare. Hij legt uit dat dit komt door klimaatverandering. Daardoor is de grens van hun leefgebied noordelijker komen te liggen en voelen zeepaardjes minder de behoefte om naar het zuiden te trekken, omdat de winters minder streng zijn. Havermans roept wandelaars op om een plastic zakje mee te nemen naar het strand:

“Als je een levend zeepaardje ziet: doe wat zeewater in het zakje, stop het diertje erbij en breng hem naar een opvangcentrum. En zet ze vooral niet zelf terug: het lukt ze niet om zelf weg te zwemmen in de branding.”

 

De zeepaardjes die nu zijn opgenomen in diverse opvangcentra worden over een paar maanden weer uitgezet, als het zeewater warmer is.

Zeepaardjes

De Latijnse naam voor zeepaardje is hippocampus, wat ‘paard-rups’ betekent. Dat is een toepasselijke naam gezien de snuit en vorm van deze dieren. Het zijn vissen met kieuwen en een zwemblaas. Door hun snuit zuigen zij voedsel zoals kleine garnalen en plankton op. De soort die nu in Nederland wordt gevonden is het kortsnuitzeepaardje (hippocampus hippocampus), die voorkomt in de Atlantische Oceaan en voor de Afrikaanse kust. Doordat zeepaardjes vooral in Aziatische landen gewild zijn vanwege hun veronderstelde genezende werking, hebben zij een beschermde status. Zij leven voornamelijk in ondiepe wateren tussen het zeewier, maar zoeken hun toevlucht in diepere wateren bij slecht weer. De meeste zeepaardjes worden dan ook gevonden na hevige stormen.

Bronnen:

30 kilo gedroogde zeepaardjes onderschept op luchthaven Mumbai

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap