Bij Sri Lanka worden grote hoeveelheden zeekomkommers opgevist, als ‘delicatesse’ en vanwege de veronderstelde bijwerking van het diertje als afrodisiacum. De smokkel van zeekomkommers is onderdeel van georganiseerde misdaad en brengt de biodiversiteit in gevaar.
Eerder schreven wij over zeekomkommers als ‘de stofzuigers van de oceaan’. Zij spelen namelijk een cruciale rol in het schoonhouden van de oceanen. Net als andere stekelhuidigen, zoals zeesterren en zee-egels, voeden zeekomkommers zich, naast algen en kleine zeedieren, met afvalmateriaal. Zeekomkommers zien eruit als de groente waarnaar zij vernoemd zijn en er bestaan wel meer dan 1.250 soorten. Sommige daarvan leven in ondiep water, terwijl andere de oceaanbodem verkiezen. In Azië worden deze dieren al tijden beschouwd als een delicatesse, maar in toenemende mate worden zij ook geconsumeerd als afrodisiacum.
Dat gebeurt vooral in China, waar de dieren gedroogd als medicijn gebruikt worden. Door de fallische vorm van de zeekomkommer en de verdedigingsreactie om te verstijven, wordt deze vaak op de markt gebracht als natuurlijk alternatief voor Viagra. Sinds de jaren 80 is de prijs flink gestegen van rond de 50 euro tot wel 3.000 euro per kilo voor de zeldzame soorten. Deze soorten zijn dan ook wereldwijd met meer dan 60 procent in aantal afgenomen. Lokale vissers op Sri Lanka merken dat er sprake is van overbevissing:
“Illegale vissers komen over onze grenzen heen en verzamelen zeekomkommers op plekken waar wij normaal gesproken duiken.”
Hoewel de illegale vangst van zeekomkommers inderdaad vervelend is voor de plaatselijke handel, heeft dit een nog veel grotere impact op het ecosysteem. Bij het verwerken van de hierboven genoemde afvalmaterialen produceren zeekomkommers namelijk stikstof, ammoniak en calciumcarbonaat: stoffen die van essentieel belang zijn voor koraalriffen. Daarnaast houden zeekomkommers de verzuring van de oceanen door menselijk toedoen tegen. Chamari Dissanayake, onderwijzer aan de Universiteit van Sri Lanka, benadrukt de ernst van de situatie:
“Populaties dalen door overbevissing. Dit beïnvloedt de biodiversiteit en het levensonderhoud van kustvissers die afhankelijk zijn van deze activiteit.”
Om een einde te maken aan deze illegale handel is het niet alleen van belang om het criminele netwerk streng aan te pakken, maar ook om deze vissers er tegelijkertijd van te doordringen dat zij op deze manier ook hun eigen toekomst in gevaar brengen.
Bronnen:
- Culture trip
- The Guardian
- National Geographic
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?