Zeekomkommers… ‘De stofzuigers van de oceaan’ worden ze ook wel genoemd, deze zogenaamde ‘Stekelhuidigen’ die qua vorm nu eenmaal het meest lijken op een komkommer. Dat ze van grote invloed zijn op het schoonhouden van de zee is al langer bekend. Onderzoekers van de Universiteit van Sydney hebben recentelijk nog iets ontdekt… Iets wat van grote invloed zou kunnen zijn voor het behoud van The Great Barrier Reef.
Eén van de grootste bedreigingen voor The Great Barrier Reef namelijk en voor koraal in het algemeen is verzuring. Deze verzuring treedt op door een toename van CO2 als gevolg van onder andere klimaatverandering. Dit is slecht nieuws, omdat het exoskelet van koraaldiertjes (het koraal wat je ziet) bestaat uit calcium carbonaat, wat niet tegen een zure omgeving kan. De verzuring stagneert dan ook de groei van koraal en kan zelfs zorgen dat calcium carbonaat compleet oplost in het water!
One Tree Island Research Station, het onderzoekscentrum van The Great Barrier Reef verbonden aan de Universiteit van Sydney, heeft nu ontdekt dat het de ontlasting van Zeekomkommers (die in Australië en masse worden bevist) is die het water natuurlijk zou kunnen ontzuren.
Hoe zit het?
Zeekomkommers eten plankton en allerhande (rottend) organisch materiaal. Dat gaat vaak gepaard met de nodige happen zand en vooral dat gedeelte is interessant. Het natuurlijke verteringsproces van de Zeekomkommer zorgt voor iets bijzonders. Het zand wordt op een dusdanige manier verwerkt in het beestje, dat het zijn ontlasting een aantal hele nuttige eigenschappen geeft. Daar waar de Zeekomkommer poept, zorgt dat zelfs direct voor een verhoging van de pH waarden van het water, ofwel dat ‘ontzuurt’..
Maar dat is niet het enige… Een ander bijproduct van de vertering van zand is; calcium carbonaat, nota bene de grondstof van koraal! En… Ammoniak wat ook te vinden is in de ontlasting van Zeekomkommers dient weer als meststof voor de omgeving, waardoor allerlei ander leven ontstaat, wat de koraalgroei alleen maar ten goede komt.
Zeekomkommers blijken dus nog belangrijk voor aquacultuur als gedacht en Maria Byrne, directeur van het One Tree Island Research Station zegt dan ook: “We urgently need to understand the impact of removing sea cucumbers and other invertebrates on reef health and resilience at a time when reefs face an uncertain future”.
Bronnen ©PiepVandaag.nl