In de Burgers’ Zoo in Arnhem worden zeekoeien ingezet voor onderzoek. Zij zwemmen daarom tijdelijk rond met camera’s op hun lijf. Het doel is om te kijken hoe de zeekoeien hun leefomgeving gebruiken, om de diersoort beter te kunnen beschermen.

Zeekoeien Burgers' Zoo ingezet voor onderzoek
Zeekoeien Burgers’ Zoo ingezet voor onderzoek | Foto: publiek domein

Het onderzoek wordt uitgevoerd door promovenda Fee Smulders van de Wageningen University & Research (WUR). Zij onderzoekt ecologische interacties in tropische zeegrasecosystemen door middel van camera-tagtechnologie. Het doel is om het effect van klimaatverandering op de wisselwerking tussen planten en zeedieren te bekijken. Samen met de verzorgers en biologen zoekt zij uit wat de beste positie is voor de camera’s. Zo bevestigde de onderzoeker Kyler Abernathy, die werkt met de crittercam, de camera vanwege de ruwe huid van zeekoeien in eerder onderzoek aan de staart. Als het onderzoek succesvol is, wordt het uitgebreid naar de zeekoeien (en zeeschildpadden) in het Caribisch gebied.
.

Voedsel zeekoeien Florida verdwijnt door vervuiling

.
Er leven ook zeekoeien aan de kusten van Afrika, Zuidoost-Azië en Australië. Zij geven de voorkeur aan warme, ondiepe wateren. Hoewel zij naar boven moeten komen om lucht te happen, gaan zij nooit aan land – de jongen worden dan ook onderwater geboren. De dieren kunnen wel 500 kilo wegen en 4 meter lang worden en hebben geen natuurlijke vijanden. Wel worden zij bedreigd door menselijke invloeden, waaronder verlies van habitat, motoren van boten en vergiftigde algen.

Grazen

Hun favoriete activiteit is langzaam grazen naar voedsel, ook wel foerageren genoemd. Dit doen zij tot wel 8 uur per dag! Dit gedrag is dan ook het onderwerp van het onderzoek dat in de Burgers’ Zoo wordt uitgevoerd.

zeekoeien
Grazende zeekoeien | Foto: publiek domein

Ingezet voor onderzoek

De zeekoeien in de Burgers’ Zoo leven in gevangenschap, iets waarvan bekend is dat dit een stressfactor is en dat beïnvloedt het gedrag. De vraag bij dit onderzoek is ook of de camera van invloed is. Zeezoogdieren hebben bovendien een veel groter leefgebied nodig dan een dierentuin hen kan bieden. In de natuur foerageren zeekoeien in enorme gebieden, waarbij zij wel 24 kilometer per uur kunnen afleggen. Je kan je dus afvragen of hun gedrag in de dierentuin representatief is voor hoe zeekoeien zich gedragen in een natuurlijk leefgebied. Zo schreven wij eerder over een gedragsonderzoek bij dolfijnen in gevangenschap, waarbij de wetenschappelijke onderbouwing vraagtekens opriep. Het is dus hopen dat de zeekoeien in de natuur dankzij dit onderzoek beter beschermd kunnen worden.

Bronnen:

Vraagtekens bij gedragsonderzoek dolfijnen in gevangenschap

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap