Medewerkers van de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren (EHBZ) zijn afgelopen zaterdag twee keer in actie gekomen om overleden zeehonden uit het water te halen. Een van de dieren kwam om door een frisbee, de ander was verstrikt in een visnet.

frisbee
Afval in zee maakt veel slachtoffers onder zeezoogdieren en zeevogels | Fotocredit: chapmankj75 Flickr via Compfight cc

Een zeehond die bijna onthoofd was door een visnet werd aangetroffen bij de Brouwersdam in Zeeland en bij Ouddorp (Zuid-Holland) werd een dode zeehond gevonden met een frisbee rond de nek. Het is niet voor het eerst dat een zeehond verstikt door een frisbee. Aan de Engelse kant van de Noordzee werd vorig jaar ook een beknelde zeehond aangetroffen. Wonderwel kon dit dier op tijd gered worden.

EHBZ schrijft op haar Facebookpagina:

“Helaas geen natuurlijke dood, maar onomstotelijk veroorzaakt door menselijk handelen…”

Eerder deze week spoelde een zeehond aan op het Banjaardstrand bij Kamperland die ook onthoofd was door een visnet. Dergelijke ernstige verwondingen komen regelmatig voor, zoals ook Zeezoogdierenhulp Kop van Goeree aangeeft:

Dat plastic en ander afval een grote bedreiging vormen voor onder andere zeezoogdieren, is hiermee weer eens pijnlijk duidelijk geworden.

Toch is er een klein lichtpunt, want afgelopen week heeft de Europese besloten dat er een verbod moet komen op voorwerpen bestemd voor eenmalig gebruik, zoals vorige week op Animals Today te lezen was. Deze mogen in de EU vanaf 2021 niet meer gemaakt zijn van plastic. Dit betekent het einde voor plastic wattenstaafjes, plastic bekertjes en roerstaafjes, wegwerpbestek en plastic rietjes. Het Europees Parlement sluit hiermee aan bij de groeiende rij landen die het gebruik van eenmalig plastic met wetgeving wil terugdringen.

Bron: Omroep Zeeland ©Animals Today