Een kolonie zeehonden die leeft in de haven van Brixham, raakt regelmatig verstrikt in ronddrijvend afval. Vorige week werden twee zeehonden gefotografeerd met plastic om het hoofd. Het voorval stimuleert in de regio een debat over plastic afval.
Martyn Cannan maakte een foto van de grijze zeehond in de haven van Brixham, met een blauwe plastic tas om het hoofd. Hij had de spelende zeehond al een tijdje geobserveerd toen het dier ineens boven kwam, gewikkeld in het afval. Na een minuut of 10-15 lukte het de zeehond zich te bevrijden van de tas.
Martyn: “Ik maakte een foto, omdat we aan het overleggen waren wat we het beste konden doen. Ik was van plan de foto door te sturen naar Cornish Seal Sanctuary (zeehondenopvang, red.) en om advies te vragen. Hij had duidelijk last van de tas, maar na een minuut of 10-15 lukte het hem zich te bevrijden. Er stonden nogal wat mensen te kijken, en iedereen haalde opgelucht adem.”
In de haven van Brixham leeft een kolonie van zo’n 20 zeehonden.
Bewustwording
De foto van Martyn werd op social media gedeeld door Tor Bay Harbour Authority, waardoor een verhit debat ontstond over de plastic vervuiling. Martyn is hier blij mee:
“Als mijn foto zorgt voor bewustwording en één persoon ervan weerhoudt om een plastic tas in zee te gooien, dan heeft het zijn doel bereikt.”
Ook Sarah Greenslade fotografeert de zeehonden dagelijks, voor het zeehondenproject van de organisatie British Divers Marine Life Rescue. Ook zij heeft al regelmatig geconstateerd dat zeehonden verstrikt raakten in plastic zakken en ander afval, zoals een trui en zelfs in de spaken van een paraplu.
“Arme zeehond. Mensen veroorzaken zo veel stress en schade bij onze wilde dieren. Wanneer gaan we nu eens hiervan leren?”
Volgens een woordvoerder van de gemeente Torbay werkt men samen met Torbay Cleaner Coasts Initiative (TCCI), om de gemeenschap te informeren over de impact van afval dat in de oceanen terechtkomt en om de hoeveelheid afval die in zee belandt te verminderen.
Opruimacties
Ook worden strandopruimingen georganiseerd en zelfs onder water wordt opgeruimd: “De TCCI heeft net een evenementenprogramma opgesteld voor opruimacties dit jaar en deze zal binnenkort worden gepubliceerd. Opruimacties op het strand staan op de planning, maar ook weggegooide visnetten zullen van de zeebodem worden verwijderd om ze te recyclen.”
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?