Zeehond ‘mevrouw Vicar’, die 2,5 jaar lang met een plastic ring om haar nek moest leven, is teruggekeerd naar zee. Het dier kreeg drie maanden lang antibiotica, pijnbestrijding en verzorging. Ze was inmiddels genoeg hersteld van haar wonden en werd daarom vrijgelaten in de Nene rivier bij Sutton Bridge in Lincolnshire (VK).

mevrouw vicar terug naar zee
Mevrouw Vicar keert terug naar zee | Foto: screenshot video Evening Standard/YouTube – beeld van RSPCA

De volwassen grijze zeehond was eerder al gezien met een plastic ring om haar nek, maar het lukte niet om haar te vangen. Begin april van dit jaar werd mevrouw Vicar eindelijk gevangen op het strand van Horsey, in de buurt van Great Yarmouth, in het graafschap Norfolk. De zeehond werd gered door een team van Friends of Horsey Seals en werd daarna naar het East Winch Wildlife Centre van de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) gebracht.

mevrouw vicar terug naar zee
De plek van de wond is goed zichtbaar | Foto: screenshot video Evening Standard/YouTube – beeld van RSPCA

Doordat mevrouw Vicar bleef groeien kwam de plastic ring steeds dieper in haar nek te zitten. Hierdoor ontstond een geïnfecteerde wond van maar liefst 7 centimeter diep. Volgens een woordvoerder van East Winch hadden ze nog niet eerder zo’n erge verwonding gezien van dit type. Dierenartsen konden de ring, die mogelijk gebruikt wordt in grootschalige pijpleidingen, wel verwijderen. Maar door de ernstige verwondingen was nog onduidelijk of de zeehond het wel zou halen.

Terug naar zee

Dankzij de toegewijde zorg van de medewerkers van het centrum en gulle donateurs, kon mevrouw Vicar verzorgd worden en herstellen. Alison Charles, voormalig centrummanager bij RSPCA East Winch, zei eerder:

“Toen ik voor het eerst zag hoe ernstig de wonden van mevrouw Vicar waren was ik echt bang dat ze het niet zou halen. Het was zo ernstig en geïnfecteerd dat je het zelfs kon ruiken. Het was gewoon verschrikkelijk. Toen de ring werd verwijderd gaf haar lichaam een enorme golf van gevaarlijke giffen vrij, die ze vervolgens moest bestrijden. De eerste paar dagen bewoog ze niet echt en vertoonde ze geen teken van verbetering. Maar daarna was er elke dag een klein teken van verbetering. Ze begon te eten en haar zoutbaden begonnen te werken op de geïnfecteerde wond.”

.

Afval in zee

Helaas gebeurt het vaker dat zeehonden in nood worden aangetroffen in Norfolk. Niet alleen door een natuurlijke oorzaak, maar ook door de hoeveelheid afval dat in zee drijft. Minstens drie zeehonden hebben in de afgelopen jaren soortgelijke schrijven om hun nek gekregen. In het Wildlife Centre worden ongeveer 100 tot 150 zeehonden per jaar opgevangen. Interim-centrummanager van RSPCA East Winch, Ben Kirby:

“De wond op de nek van mevrouw Vicar zal altijd goed zichtbaar blijven en is een trieste herinnering aan hoeveel schade plastic in onze zeeën kan aanrichten aan de natuurlijke wereld. Vanaf de eerste dag heeft ze gevochten om te overleven en ze gaf nooit op, hoe ziek ze ook was. We voelen ons allemaal zo trots dat we haar hebben kunnen helpen. Ze heeft nu een gezond gewicht en we hebben alles gedaan wat we voor haar kunnen doen. Het is nu aan haar.”

Bronnen:

Zeehond komt vrij na 2,5 jaar plastic ring om haar nek

©AnimalsToday.nl Jane Sauer