Volgens wetenschappers wordt veel koolstof opgeslagen in zeegras, zo publiceerden zij in Nature Geoscience naar aanleiding van onderzoek. Er kan net zoveel koolstof opgeslagen worden in zeegras als in bossen. Hierdoor speelt zeegras een belangrijke rol bij het beperken van de klimaatverandering.

Zeegras
©Wikimedia Commons

Het onderzoek

De wetenschappers bestudeerden wereldwijd 946 weiden met zeegras. Zij ontdekten dat het zeegras per vierkante kilometer ongeveer 83.000 ton koolstof kan bevatten. Een gemiddeld bos slaat zo’n 30.000 ton koolstof per vierkante kilometer op. 90% van de koolstof dat verzameld wordt door het zeegras, wordt in de bodem opgeslagen. De wetenschappers denken dat zeegras verantwoordelijk is voor 10% van de totale opslag van koolstof in oceanen.

Zeegras wordt bedreigd

Dat zeegras een belangrijke bijdrage kan leveren aan het tegengaan van klimaatverandering, lijkt heel goed nieuws. Dat is het ook, maar er rijst direct een groot probleem. Zeegras wordt ernstig bedreigd. Ruim 29% van de weiden is vernietigd door het slechte waterkwaliteit en door het vele baggeren en elk jaar verdwijnt nog eens 1,5% van de weiden. Bij het verdwijnen van de weiden komt natuurlijk de opgeslagen koolstof weer vrij en dit is te vergelijken met maar liefst 25% van de hoeveelheid koolstof die ook bij ontbossing vrijkomt.

De conclusies van het onderzoek zouden de mens een goed motief moeten geven om zeegrassen beter te beschermen.

Bron ©PiepVandaag.nl Iris Doornbos