De in Nederland uiterst zeldzame zeearend (Haliaeetus albicillais) zich de afgelopen 10 jaar langzaam aan het vestigen. Tot nu toe werden zij alleen waargenomen in grote natuurgebieden, maar onlangs maakte Het Groninger Landschap bekend dat er nu ook een paartje zeearenden aan het nestelen is bij het Zuidlaardermeer, in een gebied waar veel meer menselijke activiteiten plaatsvinden.
De nog jonge zeearenden leven al een tijdje in het gebied, maar zijn inmiddels op de leeftijd gekomen dat ze hun eerste nest aan het bouwen zijn. Hoewel het gebied waar ze nestelen ontoegankelijk is voor het publiek, vinden er wel veel menselijke activiteiten plaats, waaronder recreatie, landbouw en waterwinning. Volgens natuurbeheerder Michel Krol van Het Groninger Landschap is het sensationeel dat de twee besloten hebben om hun nest op deze plek te bouwen. Ze zijn daarmee de eerste zeearenden in de provincie.
Camera’s
Het is wel zaak dat het nest niet verstoord wordt, en daarom wordt de omgeving nauwlettend in de gaten gehouden met behulp van camera’s, aldus Michel Krol op de website van Het Groninger Landschap:
“We gunnen de zeearenden de rust en de ruimte om de broedpoging tot een succes te brengen. We zullen er de komende maanden streng op toe zien dat iedereen zich aan de toegangsvoorwaarden houdt. Rond het nest zijn beveiligingscamera’s geplaatst die dag en nacht elke ongewenste bezoeker detecteren. Via een meldkamersysteem worden de beelden doorgezet naar handhavers in het gebied en bij onraad wordt onmiddellijk actie ondernomen.”
Broedsels
In 2006 vestigde het eerste Nederlandse paartje zich in de Oostvaardersplassen en is daar gebleven. Sindsdien hebben ze ieder jaar een nest gebouwd en succesvol gebroed. Vier jaar later doken er ook nestelende zeearenden op in het Zwarte Meer (Flevoland/Overijssel) en in het Lauwersmeergebied (Friesland/Groningen), maar uit deze broedsels zijn geen jongen voortgekomen. In 2011 was het bij het Lauwersmeer echter wel raak, en dat nest leverde een mannetje op. Meer recente broedsels waren in de Biesbosch en het Roggebotzand.
De lengte van een volwassen zeearend is zo’n 65 tot ruim 90 centimeter, en de vleugelspanwijdte is 1,9 tot 2,4 meter. Vrouwtjes zijn kleiner dan mannetjes. Verder zijn ze herkenbaar aan de grote gele snavel en poten, de ‘gevingerde’ vleugels en witte staart. Jonge zeearenden hebben die witte staart nog niet. Ze kunnen een leeftijd halen van 20 jaar.
Bronnen: Het Groninger Landschap, Wikipedia ©PiepVandaag.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Prachtig, hopelijk laten mensen deze vogels met rust.