Zee-egels in de wateren rond Sicilië worden met uitsterven bedreigd vanwege het populaire gerecht ‘spaghetti ai ricci di mare’, oftewel zee-egelspaghetti. Jaarlijks komen honderdduizenden toeristen naar het eiland om deze ‘delicatesse’ te bestellen, ten koste van de stekelige zeedieren.
De status van de zee-egel (Paracentrotus lividus) als delicatesse leidt ertoe dat ze geleidelijk uit de wateren rond Sicilië en daarbuiten verdwijnen. De Siciliaanse zee-egel leeft op de bodem en voedt zich voornamelijk met algen. Zonder drastische natuurbeschermingsmaatregelen dreigt de soort uit te sterven, zo waarschuwden onderzoekers van de Universiteit van Palermo in november vorig jaar.
Zee-egels in de spaghetti
Na deze waarschuwing heeft de lokale Siciliaanse politicus Nello Dipasquale, lid van de centrumlinkse Democratische partij, een driejarig verbod op alle zee-egelvisserij voorgesteld. Maar dat plan stuit op hevige tegenstand van zowel vissers als restauranthouders. Chef-kok Gaetano Serio uit Palermo geeft met zijn reactie aan hoe kortzichtig er feitelijk gedacht wordt:
“Aan de ene kant begrijp ik de noodzaak om de zee-egelsoort te behouden. Maar aan de andere kant zou het drie jaar lang blokkeren van de zee-egelvisserij op Sicilië een zware klap zijn voor de restaurantindustrie. Als er zee-egelspaghetti op mijn menu staat, serveren we wel 40 gerechten per dag.”
De vangst van zee-egels is op Sicilië al aan banden gelegd. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Palermo hebben slechts twaalf vissers een reguliere visvergunning voor zee-egels, terwijl honderden vissers er nog steeds illegaal op vissen. Dat is ook relatief eenvoudig, aangezien zee-egels in ondiep water leven en makkelijk te ‘oogsten’ zijn.
Geen gezonde populatie
Het onderzoek dat aan de Siciliaanse regering is gepresenteerd, concludeert dat een totale pauze in de visserij de enige manier is om uitsterven te voorkomen. Paola Gianguzza, wetenschappelijk coördinator van het onderzoek:
“Helaas zijn de conclusies van dit onderzoek ontmoedigend. In de beschermde mariene gebieden van Sicilië hebben we geen zee-egels gevonden, geen tekenen van een gezonde populatie. Als we deze soort willen behouden, zouden we de visserij voor minstens drie jaar moeten stopzetten.”
Zee-egels zijn erg gevoelig voor omgevingsfactoren. Naast overbevissing en stroperij vormen klimaatverandering en vervuiling ook een bedreiging, aldus de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Op Sicilië is het vooral een gebrek aan visie, waardoor er op termijn waarschijnlijk geen zee-egel meer te bekennen is.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl BVR