Het stropen van al dan niet beschermde wilde dieren komt wereldwijd voor en vormt een bedreiging voor de biologische diversiteit in de landen van herkomst. Behalve het feit dat er in exotische diersoorten gehandeld wordt voor hun vacht of om ze als huisdier in te zetten, worden ze ook steeds vaker gegeten: van zebra tot eland.
Handel in exotische dieren is onverminderd populair. Want diersoorten die niet door wettelijke kaders (als Regeling Natuurbescherming, Invasieve exoten-regeling of handelsverdrag CITES) worden beschermd, mogen gewoon verhandeld worden, ook in Nederland.
Exotische dieren zijn te koop via (online) dierenhandel, beurzen, Facebook en Marktplaats.
Het is een miljardenbusiness, aantrekkelijk voor criminele organisaties. Schiphol en Rotterdam zijn hierbij belangrijke in- en doorvoerhavens binnen de EU. Helaas komen illegale handelaren er nu vaak vanaf met een lage boete, waarna ze hun handel weer kunnen hervatten.
Er is ook een wereldwijde handel in het vlees van exotische dieren. Want niet alleen willen verzamelaars een levend exemplaar bezitten, de vleeseters willen het op hun bord.
Struisvogelbiefstuk in de supermarkt
Het eerste struisvogelvlees dook in de supermarkten al op in de jaren ‘80. Daarna volgde een kleine hype rond bizon- en buffelvlees, maar intussen is het gamma een heel stuk groter geworden. Speciale retailers zorgen voor de import. Zo kun je in Nederland en Vlaanderen eland bestellen uit Scandinavië, kameel en kangoeroe uit Australië. Zebravlees wordt uit Afrika gehaald en verder zit krokodil uit Zimbabwe in het aanbod, net als python uit Vietnam en lama uit Latijns-Amerika. Leverancier Nils Van de Vloed:
“Zebra’s en bizons leven in reservaten waar ze gemonitord worden. Alleen als er te veel dieren zijn, worden ze afgemaakt en gaan ze naar de consumptie. Ook zebra’s worden enkel bejaagd om hun aantallen in evenwicht te houden.”
Op welke gronden bepaald wordt waarom er te veel dieren zijn is onduidelijk, evenmin of er bewust een surplus wordt opgebouwd met gecontroleerde fok in natuurparken. Importeur Van de Vloed zegt dat ook hun overige aanbod aan exotisch wild op een ‘correcte’ manier wordt gedood, afhankelijk van de zienswijze:
“Kangoeroes uit Australië worden met een schot in het hoofd afgemaakt, ’s nachts met lichtbakken en uitsluitend door professionele jagers. (…) Krokodillen en pythons worden gekweekt in speciale farms en wat kamelen betreft: deze zijn een ware plaag op het Australische platteland. Zonder natuurlijke vijand vermenigvuldigen ze zich zeer snel. Hierdoor zag de overheid zich genoodzaakt hun aantallen te controleren. Wij importeren door plaatselijke instanties gecontroleerde vlees.”
In de VS maken ze het ook bont. Daar kun je online vlees bestellen van onder meer gordeldier, antilope, bever en muskusrat. En los van de ethiek hebben we het hierbij nog niet eens over het reële risico op de volgende pandemie, veroorzaak door een nieuwe of bestaande van dier op mens overgesprongen ziekte (zoönose).
Zebra, eland of…
Wanneer je naar wordt als men spreekt over het verorberen van reerug of konijn en je furieus wordt als men lama, zebra of krokodil eet, zou je je tegelijkertijd moeten afvragen: is het niet net zo onrechtvaardig om een koe te eten als een zebra? Een kip of een lama? Moet onze verontwaardiging over het eten van ‘exotische’ dieren niet gepaard gaan met dezelfde afkeer dat er nog steeds ieder jaar miljarden dieren worden gegeten in Nederland, afkomstig uit de intensieve vee-industrie? De geconsumeerde hoeveelheid vlees per persoon per jaar ligt in ons land rond de 39 kilo. Het meest wordt varken gegeten: zo’n 18,5 kilo per jaar. Kip is een goede tweede met 11,5 kilo en aan koeienvlees eet men 8 kilo per jaar.
De overgrote meerderheid van deze dieren wordt op erbarmelijke manier grootgebracht, levend vervoerd en afgeslacht op pijnlijke, beangstigende manieren. Is het ethisch om hiervan weg te kijken? Kun je dit nog voor jezelf verantwoorden voor een paar seconden genot? Het gaat om levende wezens die allemaal pijn, angst en stress ervaren. Waarom zou je die wel op je bord leggen?
Petitie
Teken hier een petitie van World Animal Protection, IFAW Nederland, Stichting SPOTS en Stichting AAP zodat de Nederlandse overheid maatregelen neemt om volgende pandemieën te voorkomen en de handel in wilde dieren te beperken. De bescherming van de biodiversiteit en het terugdringen van de handel in wilde dieren moet hoog op de politieke agenda komen te staan.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Marianne Miltenburg
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?